"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Галет с тиквички и патладжан


за тестото:
150 гр брашно от лимец
100 гр ръжено брашно
100 гр студено масло
1 яйце
щипка сол
студена вода, ако е необходимо, около 2-3 с л

за плънката:
1 патладжан, нарязан на кръгчета
1 тиквичка, нарязана на кръгчета
3-4 сушени домати, нарязани на ситно
100 гр сирене
магданоз, сол, черен пипер



Брашната и маслото се стриват на трохи.Най-лесно става в купата на кухненски робот.
Добавя се яйцето, солта и ако е още гъсто, студена вода до получаване на тесто.
Увива се във фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
Разточва се на кръг върху пекарска хартия и заедно с нея се пренася в тава.
Нареждат се кръгчетата тиквичка и патладжан ветрилообразно, като отстрани се оставя 2 см борд, който после ще се загърне върху зеленчуците.
Наръсват се нарязаните сушени домати, натрошеното сирене, магданоза и се подправя на вкус.
Пече се на 180 градуса до златисто, около 40-45 минути.


Сос за поднасяне:
2 сварени яйца
30 гр масло, меко
3-4 с л заквасена сметана
1 ч л горчица
сол, бял пипер

Всички продукти се пасират до фин крем.Подправя се на вкус със солта и черния пипер.


2 коментара: