"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Мини пайчета с плодове и сладко от праскови


Като ми кажат у дома:"Искаме нещо сладичко.....не може ли да забъркаш нещо набързо?!" , винаги се сещам не за кекс от 3 яйца, захар и брашно, а за маслено тесто.
Може би защото допреди 10-15  години се страхувах от него, струваше ми се твърде сложно за приготвяне.А откакто се "светнах"   :-) , че е едно от лесните теста, и използвам за забъркването му кухненски робот вместо ръцете си, използвам  всяка възможност да експериментирам с него и различни съставки.



Като днешната рецепта:маслено тесто с плодове, сладко от праскови, стафиди, канела......
Със сигурност няма да мога да дам точни пропорции на плънката за тези изкусителни минитарталетки.
За тестото е ясно-масло, брашно, яйце, сол.....вода.....
А пълнежа.....ах, пълнежа, събрал толкова много от ароматите на късното лято и златната есен.... ябълки, круши, стафиди, канела..........
Та, да си дойдем на думата.



Мини пайчета с плодове и сладко от праскови

за тестото:
200 гр брашно
100 гр масло
щипка сол
1 яйце
2-3 с л студена вода, да се получи тесто

Срещала съм рецепти със захар в тестото, предназначено за сладки печива, но аз не слагам.
Опитвам се максимално да огранича захарта там, където е възможно.
Слагам брашното и маслото в купата на робота, докато стане на трохи.Добавям солта и яйцето, разбивам до смесване.После добавям по 1 с л вода, докато се получи добре оформено тесто.
На ръка процедурата е същата:първо се стриват брашното и маслото на трохи, добавят се солта и яйцето и постепенно се долива вода, до получаване на тесто.
Увива се в прозрачно фолио и се охлажда в хладилника 1 час.




И тук идва трудното.Факт:въпреки, че започвайки направата им, реших, че ще намерят място в блога, не записах какви точно количества плънка сложих.Та, реши ли някой да ги прави  :-)) , ще трябва да нагажда съставките според броя на пайчетата.
А съставките са:
ябълки, нарязани на ситно
круши, нарязани на ситно
няколко лъжици сладко от праскови, лично мое домашно производство
щипка захар, ако обичате по-сладко
1 ч л канела
2-3 с л стафиди
Ако харесвате и други аромати, няма пробрем да се добавят-карамфил, ванилия, джинджифил, плънката "търпи" подобни импровизации.
Всички продукти се смесват и объркват в купа, да се смесят ароматите.




Охладеното тесто се разточва на кръг или правоъгълник с дебелина 2-3 мм.
С две различни по диаметър форми се изрязват кръгчета.
По-големите се разстилат във форми за минипайчета, като добре се притискат към стените.
Надупчват се на 2-3 места с вилица.
Слага се достатъчно количество, около 1 пълна с л от плънката.
Отгоре се захлупва с кръгче с по-малкия диаметър.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.



Ако ви остане плънка, няма страшно.Прекалено вкусна е, за да се хвърли..... най-вероятно ще свърши, още преди да са се опекли пайчетата.   :-)

Бон апети!


Няма коментари:

Публикуване на коментар