"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Тарта с дюли


Колкото и да ми се налага всеки ден да мисля за изхранването на домочадието, да пазарувам храна, да приготвям вечеря, декември си остава месецът на десертите.В никой друг месец от годината не правя толкова сладости, колкото през декември.А дори не са всичките за Коледа....  :-))
Но украся ли къщата в началото на декеври, започва и да ми се иска да ухае всеки ден на ванилия, канела, джинджифил, карамфил.....Обикновено пускам коледна музика или филм и ....вадя продуктите.


Тази фантастична тарта с дюли видях в стар брой на Good Food, от 2011 година.Не мина , естествено, без модификации.Не знам защо, но никога не мога да се придържам точно към рецептата....





За блата:
100 гр студено масло
200 гр брашно
50 гр смлени орехи
2 с л захар
1 яйце
студена вода, ако се налага


За плънката:
2 дюли, обелени и нарязани на парчета
150 гр захар
кората и сока на 1 лимон
1 ч л канела


За топинга:
50 гр брашно
50 гр овесени ядки
50 гр захар
100 гр масло



Нарязаните дюли  се слагат в тенджера заедно с около 300 мл вода.Оставят се да врат на котлона, докато изври водата.Махат се от огъня и когато поизстинат, се пасират и се добавят останалите съставки.Разбърква се добре, докато се стопи захарта.

Брашното и маслото за блата се стриват на трохи.Добавят се орехите, захарта и яйцето и се оформя тесто.Ако е ронливо, се добавя по 1 ч л  студена вода, докато се получи добре оформено тесто.Завива се в свежо фолио и се охлажда за 1 час в хладилника.
 След това се разточва на кръг и се застила форма за тарта с диаметър 22-23 см.
 В така приготвената форма се сипва пюрето от дюли.
Продуктите за топинга се стриват на трохи, не се месят, трябва да са ронливи и се наръсват върху дюлите.
Тартата се пече на 180 градуса около 25-30 минути, до златист цвят на топинга.





Весели празници!

3 коментара:

  1. Прелестна е! Аромат, вкус, визия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна и ароматна тарта, Краси!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, Candy, Dani!
    Поздрави и Весели празници!

    ОтговорИзтриване