"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Солен пай с тиква


За тестото:
100 гр студено масло
200 гр брашно
щипка сол
4-5 с л студена вода
1/2 връзка магданоз




Брашното, маслото и магданоза  се слагат в купата на кухненски робот и се стриват до трохи.
Добавят се солта и постепенно студената вода, докато се получи тесто, годно да се разточва.
Увива се в прозрачно фолио и се охлажда 1 час в хладилника.
Ако нямате робот и правите тестото на ръка, трябва да пасирате магданоза с малко сол почти до каша, преди да го добавите към тестото.



За плънката:
400 гр сварена тиква
2 яйца
100 гр сирене
2 скилидки чесън, ситно накълцани
1 с л брашно
2-3 с л магданоз
1/2 ч л черен пипер
сол на вкус


Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметър, по-голям от формата за пай.
Разстила се в нея, като се оформя и борд.
Продуктите за плънката се пасират/блендират заедно до хомогенна смес и се изсипват в приготвената кора.
Паят се пече на 180 градуса около 30-35 минути, до златист цвят.




Бон апети!



4 коментара:

  1. Краси, обичам тиквата в солен вариант!
    Правих я на баница и много ни хареса!
    И твоето предложение е чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Колко красиви и празнични снимки! Страхотно предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен пай!
    Честита нова година! С пожелания за здраве, обич и много вдъхновение! Споделени мигове с любимите хора!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви,
    Dani,
    Candy,
    Bety.
    С пожелание за много здраве през новата година, много късмет, много любов, много успехи и постижения.
    Поздрави и усмивки! :-)

    ОтговорИзтриване