"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

"Сърцето на човека начертава пътя му, но Господ оправя стъпките му....!"

Скоро прочетох тази Соломонова притча и я почувствах някак много близка....много "моя".
След около 2 седмици блогът ми става на 4 години (лелее, кога мина това време....) и в план графика ми за него стои и една категория "Здравословно".....но тези дни ми е някак носталгично, меланхолично и четейки си разни неща , реших, че ако сега не ги напиша, после няма да имам същото вдъхновение.
Не мога добре да подредя мислите си..... нахлуват като вълни, на талази....пиша едно, докато го допиша, вече идва следващото.... надявам се да не звуча като ..... психясала.  :-).
Винаги съм следвала сърцето си.
И никога  ..... май не съм бъркала.Или поне не фатално.
Винаги съм намирала подкрепа.
Вярно, от различни хора, обстоятелства, дори от съдбата.
                                 .......................................................
Тези, които често влизат тук, няма как да не забележат завоите, или кривките както аз ги наричам, които прави живота ми.В кулинарно отношение, де...   :-)) .
Иначе, си е същият.
Оказа се трудно, поне на моменти, човек да следва сърцето си.Среща и критика, среща и недоброжелатели, среща и неразбиране, среща и "съпротивата" на промишлената хранителна индустрия.....
Самото съчетание "хранителна индустрия" е зловещо.
Как може нещо, което ни дава живот, сили, енергия, да е индустрия?!
Но за това, друг път и в следваща публикация.
                                .........................................................
В определени моменти изпитвам съмнения....
Често изпитвам и вътрешен страх....
Правилно ли е това, което правя?
Не причинявам ли някаква вреда на тялото си?
Не причинявам ли вреда и на близките си?
Наско напълно ми вярва и ме подкрепя.
Но аз не винаги съм убедена и сигурна, дори в себе си....
Ами, зодия ВЕЗНИ.  :-)  Обречени винаги да са на кантар, да се съмняват, да се терзаят, да се изучават....Всеки си носи кръста.Колко вярно!

Обаче, продължавам напред.Чувствам се добре, и физически, и душевно.
А това за мен е знак, че съм на правилното място, в правилното време, с правилните хора.
                               .......................................................
Когато преди година тотално промених начина си на хранене, а и на мислене, доста често ми минаваше мисълта да изтрия първите публикации, в които има и месо, и масло, и ........... всичко вредно .
Но, тръгвайки да правя тази "маневра", все се замислях:
А защо?
Аз не съм се родила вегетарианка.Не е ли по-добре да се вижда от къде и как съм тръгнала?
Какво съм променила?
До къде съм стигнала?Е, до момента.....пътят никога няма край.  :-)
И ги оставях.
И реших.Нищо няма да трия.
Нека си стоят.
Най-малкото от лоялност и благодарност към хората, които бяха първите посетители на блога ми и именно тези рецепти ги привлякоха към него...
                         .............................................................
Та, така.....
Това ще е първата публикация от една нова категория "ЗДРАВОСЛОВНО".
В нея няма да има рецепти, най-вероятно.Ама кой знае?!
В нея ще има мои "мисли" (умея ли да мисля? :-) ,) основно за кулинария, храна, производство на храна-каква грозна дума....храната не се произвежда, ама явно доста хора така мислят.
За ползите от видовете храна, за вредата от видовете храна, за ползите или вредите от разните видове режими на хранене.....
Надявам се да имам силите , времето и нестихващ ентусиазъм да продължа така, както я започвам.
Надявам се и доста хора, не, а много, много, много хора да четат.
Защото виждам всеки ден колко много хора дори представа си нямат с какво ги "хранят".
Много хора не се замислят дори.....
Наясно съм, че може би ще разочаровам някого.
Може би и доста от тези, които ме четат, ще спрат да го правят.Защото това не е техният начин на хранене, на живот....
О.к. съм с това.Ясно ми е , че хората са различни.Хората се променят.Хората са и толерантни , и не толкова.
Но всеки има право на своя избор.
Както на мен ми е дадено , така и всеки един има правото да избира.Къде да живее, какво да яде, какво да чете, какво да гледа.....
А това е най-важното от всичко-Човек да има правото да избира живота си.
                            ..........................................................
Благодаря Ви, че ме изчетохте!  :-)
Спирам засега, че май-май сама на себе си досадих.....
Благодаря Ви, че ви има!





Broccoli Timbales



1 малка глава броколи
45 мл сметана (аз използвах соево мляко)
1 яйце
2 стръка пресен лук
1 ч л хималайска сол, или на вкус
1/2 ч л черен пипер
масло, за намазване на формите (аз използвах спрей)



Броколито се накъсва на розички и се бланшира във вряща вода за около 5 минути.
След това, заедно с всички продукти се пасира в робот, на пюре.
4 купички се намазват с масло и сместа се разпределя в тях.



Слагат се в тавичка, налива се вода до средата на купичките и се пекат на водна баня , на около 150-160 градуса, за около 45 минути.
След като се извадят от фурната, се махат от тавата и се оставят да изстинат.

С върха на остър нож се минава по края на формичката, между стената и суфлето , за да се отлепи и да се извади по-лесно.



Да ви е сладко!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

източник:
"330 Vegetarian Recipes For Health"

Нахут с брюкселско зеле


1 консерва нахут
250 гр брюкселско зеле
1 тиквичка
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 моркова
1/2 стрък праз
2-3 с л доматено пюре
1 с л червен пипер
1 ч л черен пипер
1 ч л къри на прах
хималайска сол , на вкус
магданоз
2 с л зехтин



Тиквичката, чушките и морковите се нарязват на по-едри кубчета.
Празът се нарязва на ситно.
Нахутът се изплаква добре със студена вода.
Зехтинът се загрява в дълбок тиган и за кратко се сотира празът.
Добавят се нарязаните зеленчуци, брюкселското зеле, разбъркват се добре.
Добавя се червения пипер, доматеното пюре и се долива вода, да покрие зеленчуците.
Варят се на слаб огън, до полуготовност на зеленчуците.
Добавя се нахутът, останалите подправки и след около 5 минути се маха от котлона.
Наръсва се с магданоз.





Приятно готвене!



Пастети .............

ПАСТЕТ ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО



1 средна глава червено цвекло, настъргано
1 ч ч слънчогледово семе, накиснато за 5-6 часа
1 с л тахан
1 ч л черен пипер
1 ч л червен пипер
2 с л бобени кълнове
хималайска сол на вкус

Слънчогледовото семе се изплаква добре след накисването.
Всички продукти се пасират до хомогенност.
Може да се добави вода, ако пастета е много гъст.


ПАСТЕТ ОТ КАРФИОЛ НА ПАРА





1 малка глава карфиол
2 с л смлян сусам
2 скилидки чесън, намачкани
2-3 с л магданоз
сока на 1/2 лимон, или на вкус
хималайска сол на вкус
1 ч л черен пипер
1/2 ч л люто къри, по желание
1 с л зехтин
вода, ако е необходимо

Карфиолът се накъсва на розички и се вари на пара, около 15 минути.
След това заедно с останалите продукти се пасира до хомогенна смес.

Пастетите могат да се мажат на филийки, за закуска.
Или за предястие.
Мога да се поставят върху кръгчета краставица, върху солени бисквитки, върху крекери....

Да ви е сладко!



ТОФУ YAKITORI


Най - после и втората рецепта е налице....
Е, пак не е с месо, ама......  :-)

Този път със SAUCE  YAKITORI.




400 гр тофу, нарязано на кубчета
1 зелена чушка, нарязана на парчета с размера на кубчетата тофу
1/2 тиквичка, нарязана на кубчета

Марината:
1 ч л чесън на гранули
1/2 ч л черен пипер
1/2 ч л кимион
1 ч л сироп от агаве
сока на 1/2 лимон
1 с л зехтин
2 -3 с л SAUCE YAKITORI

бамбукови/дървени шишчета



Тофуто се слага в съд и се маринова за 24 часа.
След това се нанизва, заедно с чушката и тиквичката на шишчета, като се редуват.


Запичат се грил-тиган.
Могат да се запържат в тиган с незалепващо покритие , намазан с мазнина.



Да ви е сладко!



Два вида Vege "сирене" ..............


БАДЕМОВ ПАРМЕЗАН


1 ч ч бадеми, накиснати за една нощ и обелени
3/4 ч ч вода
2-3 с л зехтин
2 с л лимонов сок
хималайска сол на вкус
1 скилидка чесън



Продуктите се слагат в купата на робота и се смилат на пюре.
Слага се в тензух, в цедка, отгоре се слага тежест, която да го притиска, за една нощ в хладилника.
На другия ден сместа се оформя в рингове, нареждат се в тавичката на дехидратора и се суши на 35 градуса за поне 6 часа.



След като изсъхне, много лесно се стрива на трохи.
Може да се използва във всяка рецепта вместо сирене Пармезан.



ТВЪРДО СИРЕНЕ ОТ КАШУ




1 ч ч кашу, накиснато за една нощ
4 гр агар-агар
150 мл вода
сока на един лимон
1 ч л хималайска сол
копър, чесън, черен пипер



Кашуто се пасира заедно с подправките, лимоновия сок и солта.
Водата се загрява, добавя се агар-агарът, разбърква се да се разтвори и се маха от котлона.
Прибавя се към кашата от кашу.
Разбърква се добре.
Сместа се прехвърля в намаслена купичка със зехтин.
Слага се да се охлади и стегне в хладилника за няколко часа.


Vege Sukiyaki ...................

   и поредното ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО!

Винаги съм мислила, че не обичам състезания, съревнования, предизвикателства....изобщо конкурси от всякакъв тип.Никога не съм била фен на спорта, никога не съм обичала да се състезавам в каквото и да било.....
НО.....ето че участвам в поредното.  :-)
Оказа се, че просто не съм избрала МОЯТА област.Тази, в която обичам да творя, да експериментирам, да пробвам нови неща , тази, в която дори сама търся предизвикателствата .

Преди време получих имейл, в който ми предлагаха да се включа в поредното такова , на Kikkoman.Трябваше да избера измежду осем японски соса на фирмата Kikkoman и да приготвя ястие с някое от тях.

http://www.oishii-cuisine.com/    

Аз се спрях на два, които до този момент май не бях използвала.




Естествено, след това се започна търсене на рецепти, продукути.....добре, че "килерът" ми е добре зареден.   :-)
И понеже не ям месо, както знаете, първата рецепта, на която се спрях , е със зеленчуци.
 Или

Вегетарианско Sukiyaki и спагети от черен ориз
 



2 стръка пресен лук
1 чушка
2 сушени гъби шийтаке
1 тиквичка
2 моркова
1/2 ряпа дайкон
200 гр пушено тофу
3 с л сос Sukiyaki
1 ч ч гореща вода
2 с л кокосово масло/зеленчуково олио
див лук, за поръсване


300 гр спагети от черен ориз



Зеленчуците се нарязват на жулиени.
Тофуто се нарязва на кубчета.
Загрява се кокосовото масло и 1 с л вода в тиган и нарязаните зеленчуци се сотират за около 2-3 минути.Добавя се тофуто и се сотира още 1 минута.
Добавят  се сосът Sukiyaki , горещата вода и ястието се задушава под капак на слаб огън до извиране на течността.

Спагетите от черен ориз се пускат във вряща подсолена вода с 1 с л олио и се варят 3-5 минути.

Преди поднасяне се поръсват с нарязан див лук.

Да ви е сладко!




Sukiyaki sause 

соев сос
захар
вода
вино

Ако искате сами да си го приготвите, ето и примерна рецепта:
1 ч ч соев сос
1/2 ч ч саке
1/2 ч ч мирин
1 ч ч вода
1/2 ч ч захар




ЧЕСТИТА НОВА 2013 ГОДИНА !



С пожелание за много здраве, късмет, любов и щастие през новата 2013-та!