"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пълнени гъби с пюре от червен боб и паста от трюфели



около 20 броя гъби, с размер, удобен за пълнене
1 ч ч пюре от сварен червен боб
1 ч л паста от трюфели (продава се в "Метро")
2 скилидки чесън, намачкани
сол и черен пипер на вкус
масло



Пюрето от боб и пастата от трюфели се смесват.
Подправят се с чесъна, солта и черния пипер.
Напълват се гъбите и се нареждат в тавичка.
Във всяка се слага по парче масло.
Налива се вода, до 1/3 от височината на гъбите.
Запичат се на фурна до извиране на водата.


Бон апети!


Пай с артишок и аспержи



Още една полезна, здравословна, вкусна и ефектна рецепта.
В отговор на почти постоянния въпрос
"Ама като не ядете месо, какво точно ядете?"   :-)



За блата:

250 гр пълнозърнесто брашно
125 гр масло, студено
щипка хималайска сол
няколко супени лъжици студена вода

За плънката:

5 стръка пресни аспержи
2 пресни артишока
2 яйца
250-300 мл оризово мляко, или друго
100 гр тофу
100 гр козе сирене
1 червена чушка
сол на вкус
черен пипер, магданоз,чесън на гранули, копър


Брашното, маслото и солта се стриват на трохи.Добавя се студена вода, докато се получи тесто, удобно за месене.Този процес може да се улесни в кухненския робот.
Увива се във фолио и се оставя в хладилника за 1 час.


Аспержите и артишока се почистват и се бланшират във вряща вода за 5-6 минути.
Чушката се нарязва на ситно.
Тофуто и сиренето се натрошават и се разбъркват с двете разбити яйца.Добавят  се млякото, чушката и подправките.




Блата се разточва и се пренася в тавичката за пай, като се оформя борд отстрани.
Отгоре се разпределят бланшираните аспержи и артишок.
Върху тях се излива сместа от яйца, сирене и мляко.




Пече се на 180 градуса за около 35-40 минути, до зачервяване отгоре.



Бон апети!




ЗДРАВЕТО Е ЕСТЕСТВЕНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ТЯЛОТО!

http://www.dokumentalni.com/?p=2177

И 100 публикации да напиша, не бих могла да го кажа по-добре.
Единствената разлика е, че моят мотив не беше отслабването , а здравето.
Не исках и не искам да се превръщам в онези възрастни хора, които всеки ден пият по една шепа лекарства, смятат , че високото кръвно, инфарктите, остеопорозата и другите масово срещани болести са задължителни след навършването на една определена възраст....
 Всяка една дума , казана във филма, е валидна при мен и за мен.
И всичко, което се случва, се случва и с мен през последната една година.
От всички филми , които съм изгледала, от всички книги, които съм прочела, от всички, статии, които са минали през "ръцете ми", този филм най-най-точно, вярно и пълно отразява моите нагласи, усещания, инстинкти и търсения за храната.
За това, как тя въздейства, как променя тялото, как променя мисленето , как променя светогледа....
За това, каква храна да търся, каква храна да консумирам....за това, каква храна да избягвам най-вече.
На някой може да му прозвучи нереално, фантастично, но аз вече няма какво да купя от един супермаркет.Там (изключая няколко продукта от Био-щанда) просто няма храна, която да става за ядене.По-точно, няма продукти, които могат да се нарекат ХРАНА.
За разлика от това, има всякакви стоки, хиляди стоки, пълни с консерванти, оцветители, ароматизатори, избелители, стабилизатори, хормони, антибиотици и прочие, и прочие, и прочие химически съединения.
Ами......Благодаря!Но аз съм жив, здрав човек и искам да ям ХРАНА.
Не съм робот, не съм машина, която може да се "зарежда" с химикали, без това да се отрази на работата й.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мислех, и подготвях следващата публикация от категорията "ЗДРАВОСЛОВНО........" да е с друга насоченост, но този филм толкова ме впечатли, съвпадението с моите мисли, нагласи и терзания -толкова пълно, че не издържах и ми се прииска да го споделя.

Очаквайте следващата.......!  :-))



Шоколадова сурова тарта с крем от авокадо



Е, поредният празник на любовта отмина.....с всичките му финтифлюшки, сърчица, цветя, усмивки, музика и вкусни хапки. :-))
На самия ден не успях да ви поздравя, затова го правя сега:

Честита Любов на всички влюбени, обичани, обичащи и щастливи хора!
Честита Нова Любов на тези, които още не са я намерили!
Нека Любовта е постоянен спътник в живота ви, в работата ви, в почивките ви, в забавленията ви, в умората и досадата понякога, нека ви дава сили по-лесно да приемате всичко случващо се в живота ни!

 Доста се чудих какъв десерт да направя за 14.02.
Толкова много сурови вегански и вегетариански рецепти съм събрала, че сигурно имам за поне още 20 години напред.
Накрая реших, че няма да следвам конкретна рецепта.
Влязох в кухнята, огледах какви продукти имам налице и .....
ето резултата.

  

Шоколадова сурова тарта с крем от авокадо


за блата:

1 ч ч бадеми, накиснати за една нощ
1/2 ч ч орехи,накиснати за една нощ
10 фурми, почистени от костилките
1/8 ч ч сусам
1/3 ч ч кокосово масло
4-5 броя какаови зърна
2 ч л  сурово какао
1/2 ч л Мака
1/2 ч ч фини овесени ядки
2-3 с л агаве сироп
оризово мляко

за плънката:

1 ч ч кашу, накиснато за 4-5 часа
3 с л агаве сироп
1/4 ч ч кокосови стърготини
1 авокадо
2 с л кокосово масло
около 100 мл оризово мляко

настърган черен шоколад, за украса



Продуктите за блата се слагат в купата на кухненския робот и се миксират почти до хомогенност.Добавя се по малко оризово мляко ( може да се използва всяко друго ядково мляко), докато се получи тесто, което може да се оформя с ръце.
Разстила се в тавичка за тарта/пай/киш, като се оформя борд отстрани.
Оставя се в хладилника за 1-2 часа, докато стегне.



Авокадото, почистено от костилката и кората и останалите продукти за крема могат да се миксират също в купата или блендера на кухненски робот, до еднороден крем.
Излива се в блата и отново се оставя в хладилника за поне 4-5 часа.



Накрая се наръсва с настъргания черен шоколад.

Други вариации:
Може да се наръси обилно с кокосови стърготини.
Може да се залее с шоколадова глазура.Този вариант мисля да го пробвам за 08.03.



Ами....това е.  :-)
Надявам се да съм ви заинтригувала и да пробвате.
А от нашия вече няма и следа....

Вкусно, сладко, а най-важното-здравословно.




Бон апети!


"Мусака" от киноа с тиквички


1 ч ч  киноа, сварена в 3 ч ч вода, със сол и черен пипер
2 тиквички, нарязани на тънки колелца
1 домат, нарязан на тънки шайби
3-4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
3-4 моркова, на кубчета
2 чушки, на кубчета
2 скилидки чесън, наситно
хималайска сол на вкус
черен пипер
2-3 с л зехтин
3-4 с л доматено пюре, разредено с вода до около 350-400 мл
магданоз
копър




2 с л зехтин се загряват   с 4-5 с л вода и в тях се задушават лукът, чесънът, чушките и морковите.Подправят се на вкус със солта и черния пипер.
В намаслена тавичка се нареждат два реда плътно колелца от тиквички.Поръсват се със сол, черен пипер и копър.
 Отгоре се разпределя задушената зеленчукова плънка.
Върху нея се нареждат още два реда тънко нарязани колелца от тиквички.
Залива се с разреденото с вода доматено пюре.Трябва да са покрити с течност.
Най-отгоре се разпределя сварената киноа.
Върху нея се нареждат шайбите домат.
Напръсква се със зехтин и се запича на фурна , на 180 градуса, до извиране на течността и зачервяване.


Наръсва се с нарязан магданоз.


Приятно готвене!



Пълнозърнест пай с брюкселско зеле


За блата:

100 гр бяло брашно
150 гр пълнозърнесто брашно
125 гр студено масло
щипка сол
2-3 с л студена вода

За плънката:

250-300 гр брюкселско зеле, бланширано или сварено на пара
2 стръка пресен лук
1 чушка, нарязана на ситно
2 яйца
320-350 мл мляко
100 гр натрошено сирене
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на гранули




Брашната, маслото и солта се стриват на трохи.Добавя се по малко студена вода, докато се получи тесто, удобно за месене.Увива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 час.




След охлаждането тестото се разточва и се разстила в тавата, като се оставя и борд, за плънката.
Нареждат се главичките брюкселско зеле.
Отгоре се наръсва натрошеното сирене.
Яйцата се разбиват в купа.Добавят се млякото, нарязаният пресен лук, чесънът, чушката, подправя се на вкус със солта, черния и червения пипер.
Сместа се излива върху брюкселското зеле.



Пече се на 180 градуса около 35-40 минути, до златисто.

Да ви е сладко!


VEGE кюфтенца с червен боб



2 ч ч сварен червен боб
1 ч ч сварени ръж, пшеница, ечемик
1 гл лук, разрязана на две или четири
1 тиквичка, нарязана на едри парчета
1/2 ч ч фини овесени ядки
сол на вкус
1 ч л черен пипер
1 ч л червен пипер
1 скилидка чесън
1 с л зехтин
брашно от нахут, за спойка



Всички продукти се слагат в купата на кухненски робот и се смилат до пюре.
Ако е рядко, се добавя брашно от нахут, за спойка.
Оформят се кюфтенца, редят се в тава върху пекарска хартия и се пекат на умерена фурна около 30 минути.



Приятно готвене!