"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пълнозърнест хляб с тофу и маслини



250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая, 7 гр
1 с л кафява захар
1 ч л хималайска сол
2-3 с л зехтин
1 ч л сух босилек
350-370 гр пълнозърнесто брашно
100 гр твърдо тофу
10-на маслини



От маята, водата, солта, захарта, босилека, зехтина и брашното се омесва тесто, което да не лепне по ръцете, но и да не е много твърдо.
Покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Добавят се натрошеното наситно тофу и почистените от костилките и нарязани на ситно маслини и се омесва добре, да се размесят продуктите.
Оформя се на кръгъл хляб, поставя се в тавата за печене и се оставя да втаса още около 1/2 час.
Прави се разрез накръст отгоре, може да се наръси с малко брашно, черен сусам, нигела или други семена по желание,  и се пече на 180 градуса, около 45 минути.





Шейк с авокадо




1 авокадо
3-4 фурми, почистени от костилките
1 с л сироп от агаве
1/3 ч л ванилия
1 ч л брашно от рожков
1/2 ч л Мака на прах
вода, до желаната гъстота

Продуктите се слагат в блендер и се блендират, като се добавя постепенно вода до желаната консистенция на шейка.
Ако не се консумира веднага, може да се съхрани в хладилника до час.Повече не е желателно да престоява заради загубата на полезни вещества.



Суров зеленчуков чийзкейк



за блата:

1 ч ч орехи
2 моркова
сол на вкус
1/2 ч л  черен пипер
1 с л кокосово масло

за плънката:

200 гр тофу
2 малки тиквички
1 с л агар агар
1 скилидка чесън
сол на вкус
2 с л копър
1 ч л черен пипер
1 ч л спирулина
1 зелена чушка
150 мл ядково мляко, приблизително



Продуктите за блата се слагат в купата на кухненски робот и се смилат.
С ръце се оформя блат в рингова форма с d=22 см.
Оставя се в хладилника за 1 час.



Продуктите за плънката, без агар агара, се слагат в робота и се пасират на пюре.
Агарът се приготвя според указанието на опаковката и се добавя към пюрираната смес.
Излива се във формата върху блата.
Оставя се в хладилника поне за 3-4 часа, да стегне.

Украсата е по желание.   :-))



Бон апети!!!


Горчицата ..............



И така, ГОРЧИЦАТА......  :-))
Не помня коя рецепта съм използвала, защото прегледах в Интернет поне 10-15.
Затова се разрових  из записките си  и се оказа, че за основа съм използвала рецепта на Вери, от сайта "Магията на суровата храна" ,
Сега не мога да намеря точния линк, но там има и други рецепти.

1/2 ч ч черен синап
1/2 ч ч бял синап
1/2 ч ч ябълков оцет
1 с л хималайска сол, или морска

и моите добавки:
1 ч л куркума, за оранжев цвят
щипка естрагон, за аромат
малко олио, и вода, за разреждане


Двата вида синап се накисват в оцета за 24 часа в порцеланова/керамична купа.
Изсипват се в блендер, добавят се останалите продукти и се блендира до кремообразна смес.
И Воала, имате страхотна, уханна, прясна и най-вече, без никаква химия, домашна горчица.


Съхранява се в стъклено бурканче, в хладилник, с месеци.
Колкото повече стои, толкова по-малко люта е.


Зеленчукова паеля




400 гр бели аспержи
1 зелена чушка
1 морков
1 тиквичка
1 домат
2 скилидки чесън
1 гл лук
2-3 с л зехтин
сол на вкус
1/2 ч л черен пипер
1 ч л  червен пипер
щипка шафран
100 гр кафяв ориз
зеленчуков бульон, или гореща вода, около 350-400 мл




Аспержите се обелват и се нарязват на дребни кубчета.
Останалите зеленчуци също се нарязват на дребни кубчета.
Зехтинът се загрява в дълбок тиган и за 2-3 минути се сотира нарязания на ситно лук.
Добавят се чесънът, след минута и останалите зеленчуци.
Разбъркват се и се сотират около 4-5 минути.
Добавя се измитият кафяв ориз, наливат се около 350 мл вода/бульон и се оставя на слаб огън да се задушава.
Ако оризът не е готов след поемане на течността, се долива още до готовност на ориза.
Добавят се сол на вкус, черния и червения пипер, шафрана и се задушава още около 2-3 минути.



МЕНЮ: Какво ядем?


"Не ядем месо!"
"А! А какво ядете тогава?"- с едно такова учудване и недоумение....  :-)
"Ами...всичко останало!"

Толкова пъти съм водила този разговор....
Вече се изкушавам на въпроса Какво ядем, да отговарям :
"Ами , нищо!Фотосинтезираме!"

Провокирана от този въпрос, реших, че една категория МЕНЮ няма да е излишна.Пък дали е така, времето ще покаже.
Изброените ястия по-долу не са за един ден....просто идея какво включва менюто ни.
А за по-нататък МЕНЮ-то ще е за един ден.



Една от обичайните ми закуски.....поне 2 пъти в седмицата.

Кисело мляко с банан, праскова /друг плод/ и мед/агаве



Прясно краве мляко вече не използвам.Замествам го успешно с ядкови млека-бадемово, сусамово, соево.....



За салатките да споменавам ли?
Вариантите при тях са милиони.....
Тук-червен боб, червени чушки , маслини, яйце, магданоз






Тарта от маслено тесто с печени зеленчуци



Маринована кладница - соев сос, зехтин, агаве сироп



Маринован карфиол


Горчица, кетчуп, майонеза в повечето случаи се правят у дома.
Специално горчица никой вече не иска купена....  :-))





Червен ориз с броколи и аспержи на пара



Галет с ябълки и круши- маслено тесто от пълнозърнесто брашно и плодове.




Та, какво ядем?  :-)

-------------------------
На първата снимка:жулиени от морков, краставица и чушка с хумус.
Страхотен обяд.
Или вечеря.