"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Сурови сладки бисквитки с пшеничени кълнове



1 ч ч пшеничени кълнове
2 с л рожково брашно (може сурово какао)
1 ч ч стафиди
1/2 ч ч орехи
1/4 ч ч агаве/мед/друг подсладител, или на вкус
1/2 ч л ванилия

В робота първо се смилат кълновете, стафидите и орехите.
Аз ги оставих по-едро смлени, но така се усещат по-осезаемо пшеничените зърна.
Ако не ви се дъвче, ги смелете ситно.
Добавят се останалите съставки и се миксира до хомогенност.
Сместа може да се разстеле на хартия, да се нареже в желаната форма, или да се оформят с ръка бисквитки.Аз ги оформих в кръгъл ринг.
Нареждат се в тавичките на дехидратора и се сушат около 9-10 часа, после се обръщат и се сушат до желаната хрупкавост.



Да ви е сладко! 


Авокадо "тартар"



1 авокадо
1 малка краставица
1 малка гл пресен лук
2 скилидки чесън, намачкан
1/3 ч ч смлени орехи, на по-едри частици
1/3 ч ч смляно кашу, на по-едри частици
1 ч л хималайска сол, или на вкус
1/2 ч л черен пипер
1 с л магданоз
1 с л зехтин
лимонов сок от 1/2 лимон



Авокадото, краставицата и лукът се нарязват на ситни кубчета.Добавят се останалите продукти. Разбърква се добре и се охлажда в хладилник преди сервиране.

Подходящо и за ракийка, и за водка  :-)) , и за гарнитура към печена риба.

А защо не и към добре изстудено бяло вино?!


Постен веге кекс



1 2/3 ч ч пълнозърнесто пшеничено брашно
2 с л рожково брашно (може сурово какао)
1 бакпулвер
щипка сол
1/2 ч ч кафява захар
1 ч ч вода
1/4 ч ч шарлан
1 ч л ванилия
1 банан, намачкан



В купа се смесват водата и шарлана.Добавя се захарта и се разбърква, да се разтвори.
Добавят се брашното с бакпулвера, солта, рожковото брашно, ванилията.
Може да се разбърква с телена бъркалка или обикновена лъжица.
Накрая се прибавя намачкания банан.
Може да се замени с 1 настъргана ябълка, нарязани круши, сливи, череши..... какъвто плод имате в наличност.
Сместа се изсипва в леко намаслена форма/тавичка и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути.
При проба с клечка тя трябва да излиза суха.



Да ви е сладко!


Билки, подправки, Аюрведа, здравословно ...... и още нещо! -част първа


Всъщност, започвам с ".....още нещо!"-то....

".....става въпрос за едно прекрасно чувство, че нещата имат смисъл, че животът трябва да се гради върху хармония и всичко се нережда, дори не „накрая“ както обичат да казват хората, нареждат се много по-рано, само да имаш очи да го видиш. Пък хармонията... кой където си я намери, да я пази и обгрижва, но и да я споделя, раздава....."

Това е част от вдъхновението, интелигентността и  усмивката на едно младо момиче, което пише тук .

Предполагам, че повечето от вас я "познават" , четат я  и й се възхищават.Аз също.Радва ме това, че все още има млади хора, които не тичат всяка свободна минута в МакДоналдс, Бъргър Кинг или други подобни продавачи на отрови.Че живеят според едни други правила, които сами си измислят и са в хармония със себе си и природата.Това ми дава надежда, че хаосът, сред който живеем, не е само хаос.А тук-таме се прокрадва и реда, който трудно, бавно , но успява да намери своето място.

А сега, към билките, подправките и Аюрведа.  :-))

БАХАР


Според Аюрведа, бахарът е пикантен, загряващ, балансира К и В, дисбалансира П. Освобождава газовете, стимулира перисталтиката на червата и метаболизма.Най-подходящ за използване през есента, зимата и пролетта.

АНАСОН



Анасонът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Освобождава газовете и подпомага перисталтиката.Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

АСАФЕТИДА



Наричана още вонеща смола, е пикантна, загряваща, балансира К и В, дисбалансира П. Тя е мощен стимулант на храносмилането и освобождава от газовете, болките и бодуването на червата.Препоръчва се да се прибавя най-вече към варива и зърнени храни, при варенето им.
Най-подходяща за есента, зимата и пролетта.

БОСИЛЕК



Босилекът е пикантен, загряващ, балансира К и В, дисбалансира П, ако се консумира в големи количества.Говори се, че отваря сърцето и съзнанието за Божественото.И още във ведически времена го свързвали с бог Вишну.Смята се, че сокът от "свещения" босилек увеличава дълголетието.Подходящ за всички сезони, най-малко за лятото.

ДАФИНОВ ЛИСТ



Той е пикантен, загряващ, балансира К и В, дисбалансира П, ако се консумира в големи количества. Стимулира храносмилането и освобождава газовете. Индийският дафинов лист се бере от дървото Касия.То расте в Индия и източна Азия.Американският дафинов лист, наречен Лавров, е по-пикантен и по-скъп.Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

ЧЕРЕН ПИПЕР



Черният пипер е пикантен, загряващ, балансира К и В, неутрален за П.Но може да я дисбалансира, ако се консумира прекалено.Той е мощен храносмилателен стимулант, освобождава газовете, неутрализира токсините и изтаря натрупаната слуз.Подходящ за всички сезони.

КАРДАМОН



Кардамонът е пикантен, сладък, загряващ и балансира В.Неговата сладост облекчава П, ако не се консумира прекалено и балансира К.Това е една от най-добрите билки за подпомагане на храносмилането, облекчаване на газовете и засилване работата на стомаха.Кардамоновата шушулка може да се използва цялата за постигане на мек ефект.За по-силен аромат семената


или цялата шушулка могат да се смелят.Среща се в три форми-зелен, бял и черен.Белият всъщност е избелен кардамон.За предпочитане е да се използва естественият зелен. Черният е по-мек.Подходящ за всички сезони.

КАНЕЛА



Тя е пикантна, сладка, стипчива и загряваща.Балансира К и В, дисбалансира П, ако се консумира прекалено.Стимулира храносмилането.Може да се използва на цели пръчици, смляна или счукана.подходяща за всички сезони.

КАРАМФИЛ


Той е пикантен, загряващ, балансира К и В, дисбалансира П.Стимулира храносмилането и метаболизма и елиминира газовете.Подходящ за есента, зимата и пролетта.

КОРИАНДЪР


Кориандърът е горчив, пикантен и охлаждащ.Балансира В, П и К. Спомага за охлаждане на утежнената П и е подходящ в горещите летни дни. Семената му са основна подправка за кърито. Пресните листа се използват при приготвянето на храна също както магданоза. Подходящ за всички сезони.

КИМИОН



Кимионът е горчив, пикантен и охлаждащ, балансира В, П и К.Стимулира храносмилането и облекчава газовете. Използва се в испанската, мексиканската, африканската, антилската, бахамската и средноизточната кухни.Подходящ за всички сезони.


Следва продължение.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
К-Капха
В-Вата
П-Питта

източник: "Съзнателно хранене-част 2"
Гейбриел Казънс

Снимките не са мои, заимствани са от Google.




МЕНЮ:Какво ядем?

Закуска:
Ягоди със соев йогурт, агаве, орехи и смляно ленено семе



Обяд:
Пълнени тиквички със зеленчуци и тофу, задушени на пара





Вечеря:
Крем супа от грах с крутони от полента





Ако ви остане полента, може да се нареди в тавичка и да се запече.
Страхотно мезе за доматен сос, или .....биричка.  :-))