"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пълнени домати с кус кус от царевица



5-6 средни твърди домата
1 ч ч кус кус, от царевица
3-4 с л извара, при мен от козе мляко
2 ч л песто
1-2 скилидки чесън, намачкани
3-4 половинки сушени домати, нарязани на ситно
сол на вкус
черен пипер, магданоз



Изрязват се капачета на доматите и се издълбават с помощта на лъжичка.
Кус куса се приготвя според указанието-в общия случай 1 ч ч  се залива с 2 ч ч  вряща вода.
Оставя се настрана , докато поеме всичката вода.
След като изстине, се смесва с останалите съставки.
Подправя се на вкус със солта, черния пипер и магданоза.



Доматите се напълват, нареждат се в тавичка, напръскват се с 1 с л зехтин и се налива вода до 1/4 от височината им.




Запичат се на 180 градуса за около 20-25 минути.




Да ви е сладко!

Пастет от пушена риба и сирене



1 пушена риба, аз използвах скумрия
200 гр сирене
2 ч л каперси
2 стръка пресен лук
1/2 ч л горчица
1 с л зехтин
1 с л магданоз



Рибата се накъсва на ситни парчета.Добавя се сиренето и с помощта на вилица се намачкват добре, докато се смесят.
Добавят се каперсите, ситно нарязания пресен лук, горчицата и зехтина.
Разбърква се добре, докато се получи хомогенна смес.
За по-фина консистенция може да се пасира.
Охлажда се в хладилник 1 час преди сервиране.

---------------------------------------------------------------
източник с вариации:
"Риба и морски дарове"
Р Дайджест


Патладжанени рулца с брънза и ............ нещо като Лексикон



Днес получих един .....странен имейл, започващ с "Краси, предизвиквам те.....!"
От Genoveff

Доста отдавна , ама наистина доста не съм "виждала" Лексикон.Имах такъв като ученичка.... В него обаче повечето въпроси бяха за любов, актьори, актриси и филми.
Никой не го интересуваше житейския ни път, или душевните ни терзания.   :-))
Та, получавайки имейла, се върнах назад във времето, стана ми едно такова носталгично, хем мило, хем тъжно..... Скоро гледах в Google.Maps къщата, в която съм израснала (и в която съм попълнила толкова Лексикони) и се разплаках..... Имам страхотни спомени, но....

Не знам дали имам отговор на всеки въпрос.Но ще опитам...

1. Защо  създадохте блога си или различното описание на страницата “За мен/За блога”?

 Защо?Обичам да пиша.Обичам да готвя.Обичам да снимам.Обичам да правя торти.... И всичко това, събрано в едно, доведе до 

hihonas.blogspot.com

krasimira-mira.blogspot.com

2. Кое е любимото ви място за блогване?

Знам ли....  :-)) може би тук?

 

3. Какво бихте искали да промените в характера си?

Ето тук вече се затрудних.Доста неща не харесвам в характера си, ама дали имам смелостта да ги изтипосам публично?Май нямам....

Но всъщност има едно нещо, върху което отдавна се "трудя" и това е търпението.Иска ми се да съм дооооста по-търпелива и към себе си , и към околните.

 

4. Кой е най-добрият урок, който сте научили?

Труден е, гаден е, личен е, няма да го пиша, но все още го уча.

 

5. Какво ви прави щастливи?

Семейството.Винаги и преди всичко.

 

6. Какво за вас е Любовта?

Всичко!!!!  Няма живот без ЛЮБОВ!

 

7. За какво мечтаете?

За една малка, уютна сладкарничка, тип "френска пекарна".....

 

8. Какво предпочитате: книга или филм?

Винаги, единствено, безапелационно - КНИГАТА!

 

9. Ранни утрини или късни вечери?

И в двете има страхотно очарование.....не мога да избера.

Обичам да пия кафето си на терасата (източна е)  и да посрещна Слънцето...

Обичам и тихите летни вечери , с чаша вино и песента на щурците.... светулки се щурат насам-натам, чуват се детски смях и викове....  и времето тече бавно-бавно, като че ей сега ще спре....Обичам и зимните вечери, когато навън тихо се стеле пухкав сняг, а вътре камината бумти....

 

10. Препоръките ви и/или мнението ви за блога ми?

Давай все така!!!  :-))

 

А сега, за рулцата:

2 патладжана, нарязани на тънки ленти и леко грилнати на тиган или скара

Плънка:
100 гр брънза, или иначе казано-извара с кашкавал
1 ч л пикантна паста Сечуан
3-4 сушени домата, нарязани на ситно
1 с л пресен босилек, наситно
50 гр заквасена сметана-аз използвам купена от "Берьозка", няма нищо общо с нашата
сол, чесън, песто, черен пипер-на вкус

Продуктите за плънката се смесват и разбъркват добре.
На всеки резен патладжан се слага малко от плънката и се завива на рулце.

Бон апети!

Рибни кюфтенца , на пара



400 гр филе от бяла риба
3 сварени картофа
1 гл лук
2 ч л песто Дженовезе
2 с л брашно от динкел
1 яйце
сол, черен пипер, магданоз, копър
 1 с л зехтин




В купата на робота първо се смила лука.После се добавя рибата, нарязана на хапки, картофите, също на малки парчета, подправките, яйцето и всичко се смила на тесто.
Ако стане лепнещо, се добавя още брашно или галета.
Оформят се кюфтенца с мазни ръце и се редят в тавичката на уреда за пара.



Варят се пара около 20 минути.

Могат да се изпекат на фурна или да се изпържат.
Аз избрах най-щадящия и здравословен начин.



Бон апети!







За сиренето ..................



"Яж, българино, сиренце, бяло като тебешир и почти толкова вкусно....Да ти е сладко!"

Всички обичаме сирене.Или почти всички.....захранени сме с него, сервираме го почти на всяко хранене, редим го върху филийката лютеница, или върху домата с песто....
Но замисляме ли се от какво е направено днешното българско сирене, известно като Бяло Саламурено Сирене?
Един производител на млечни произведения твърди, че цената на килограм краве сирене, в което са вложени 7 литра прясно мляко, заедно с разходите и печалбата на мандрата е между 5.50 и 7.00 лв. Върху тази цена се начислява и търговската печалба.Значи, цената на 1 кг сирене трябва да е 9-10 лв.От какво тогава са произведени "сирената", които струват 3-4 лв в магазина?
Ами, от сухо мляко, от растителни мазнини, основно палмово масло, изсушена суроватка, растителни белтъчини, протеин на прах, емулгатори, нишестета....Още ли ви се хапва прясно сиренце от магазина?  :-)
А технологията за производство на сирене е елементарна и проста:
7 литра пълномаслено прясно мляко, с масленост поне 3,6 %
закваска за сирене
зреене поне 45 дни
Нищо друго, ама наистина нищо друго не е необходимо за получаването на стандартно Бяло Саламурено Сирене, по БДС.
Сирената-менте, продавани в магазинната мрежа, освен, че са боклук, са и потенциално опасни за човешкото здраве.Никой все още не е казал и доказал, какви са вредите от дългосрочното натрупване на опасни химични субстанции в човешкото тяло.
Макар че има изследователи в Белгия и Холандия, които твърдят , че консумирано в големи количества, то може да предизвика рак на гърдата.
Сиренето с растителни мазнини е прекалено бяло, тебеширено, рехаво по структура.
При разрязване то веднага се разпада, или се рони на трохи.
Оригиналното сирене се реже на филийки с дебелина 3-5 мл без проблем.


Моето домашно сиренце е перфектно, нали?  :-))

Буците на фалшификата са остри, а на истинското са заоблени.
Как ни мамят още производителите на сирена и кашкавали?
Първо, влагат 50 % по-малко мляко, т.е. 1 кг сирене се прави не от 7, а от 4 литра мляко.Останалото са добавки.Второ, извършва се пастьоризация при 82-85 градуса, а не при нормална, която се изисква за саламуреното сирене-75 градуса.
В суровината се добавят киселини, например лимонтозу (винаги съм се чудила защо сиренето все ми киселее....), за да се усвоят белтъчините.
Сиренето менте съдържа над 60 % вода, при нормално 54-55 %.
Така ни продават повече вода, вместо сирене.
произведеното по този начин сирене отива в магазина на третия ден, вместо да зрее 45 дни.
Между другото, чудя се, при толкова химия в него, дали е възможно изобщо да "узрее"?

Мога още доста да попиша за "натуралното сирене", продавано по нашите родни магазини, ама .....май стига толкова.
Аз реших проблема за себе си-домашно сирене.От домашно мляко.
Отнема време, сътворява хаос в кухнята, но поне знам какво ям.

Рецептата:
5 литра прясно мляко
20-25 капки мая за сирене
Млякото се загрява до 35-36 градуса.
Маята за сирене се смесва с 1-2 с л прясно мляко.Аз добавям и 1-2 с л кисело мляко, пак домашно.Разбърква се добре и се добавя към прясното мляко.Покрива се тенджерата, при мен с детско одеяло, и се оставя да преседи 1 час.Сега лятото и половин час е достатъчен.
Като отворите тенджерата, млякото трябва да се е пресякло, сиренето да се е отделило от суроватката.Леко се разбърква и се оставя за още половин час, лятото - за 10-на минути.
После сместа се изсипва в 3-4 слоен тензух (аз използвам марля от аптеката), и се оставя да виси, докато се отцеди суроватката.Може тензуха да се сложи в гевгир, а той в друга дълбока тенджера.Аз така го правя.Когато се отцеди добре, се изстисква с ръка, колкото е възможно, оформя се топката на правоъгълна или кръгла пита, а отгоре се слага тежест.Аз слагам купа с широко дъно, пълна с вода.оставя се така една нощ и на сутринта е готово.
Ако искате да го съхранявате, сиренето се слага в саламура от вода и сол.Дозировка:
1 литър вода-120 гр сол
Напълно узряло е след 60 дни.Най-добре е да стои на 10 градуса, но и в хладилник също става.
От 5 литра мляко се получава около 500-600 гр сирене.
Опитайте.И ще се уверите, че това сирене няма нищо, ама нищо общо със "сиренето", което ни продават в магазините.
Суроватката, която остава, може да се използва вместо вода/мляко в рецепти за хляб, кексове, палачинки и подобни.Съхранява се в хладилника.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
източник:
"Какво ядем-храна или отрова"
Р. Тодорова
изд. РАСПЕР



Билки, подправки, Аюрведа, здравословно............ част втора

КОПЪР





Копърът е пикантен, горчив и охлаждащ. Балансира П и К  и е неутрален за В.подпомага храносмилането  и е добра охлаждаща билка за лятото.Подходящ е за всички сезони.

ГРАДИНСКО РЕЗЕНЕ





То е сладко, пикантно и охлаждащо. Балансира В, П и К.Подсилва храносмилателния огън, спомага за охлаждането на П, освобождава газовете и облекчава бавното храносмилане.Подходящо за всички сезони.

ЗАМБУН


Замбунът е горчив, сладък, пикантен и загряващ. Балансира К и В и макар да дисбалансира леко П, може да се приема в малки количества. Подпомага храносмилането. Покълналият замбун е добър при храносмилателни разстройства. Подходящ за всички сезони.

ЧЕСЪН





Чесънът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Той е храносмилателен стимулант, прогонва газовете и действа лечебно на целия организъм. Съдържа всички аюрведични вкусове без киселия. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

ДЖИНДЖИФИЛ



Той е пикантен, сладък, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Стимулира храносмилането, освобождава газовете, ако не се консумила в големи количества. Спомага за детоксикирането на тялото, особено на черния дроб. Добро детоксикиращо средство по време на лечебно гладуване.Подходящ за всички сезони, най-малко за лятото.

ХРЯН





Хрянът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Спомага за освобождаване от слуз и стимулира храносмилането. Най-добре да се взема в малки количества. Подходящ за есента, зимата и пролетта.

СИНАП





Семената на синапа са пикантни, загряващи.Балансира К и В и дисбалансира П. Стимулира храносмилането и освобождава газовете.Най-подходящи за есента, зимата и пролетта.

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ





То е пикантно, загряващо и сладко. Балансира К и В и дисбалансира П. Увеличава абсорбцията на храната, особено в тънкото черво. Спомага за облекчаване на В в дебелото черво. Предполага се, че прекалената употреба води до дезориентиране на ума.Подходящо за есента, зимата и пролетта.

ЛУК





Лукът е пикантен, сладък и леко охлаждащ за храносмилателния тракт в периода след храносмилането. В сурова форма балансира К, леко дисбалансира В и дисбалансира П. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

КУРКУМА





Куркумата е горчива, стипчива, пикантна и загряваща. Приемана в малки количества, подходяща за трите Доши. Добра е за храносмилането, облекчава газовете и увеличава перисталтиката. Подобрява и балансира метаболизма в тялото. Смята се, че пречиства фините енергийни канали на тялото. Подходяща за всички сезони.

____________________________________________________________________________

К-Капха
В-Вата
П-Питта

източник:"Съзнателно хранене - част 2"
Гейбриел Казънс

Снимките не са мои, заимствани са от Google