"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Солени мъфини с тиквичка и печена чушка




2 яйца
100 мл прясно мляко
5 с л олио
1 тиквичка, настъргана
1 червена чушка, печена, нарязана на ситно
1 ч ч брашно, приблизително, тестото трябва да е малко по-гъсто от кексово
1 бакпулвер
1 ч л едър червен пипер, сух
50-60 гр козе сирене



В купа разбийте с вилица яйцата.
Добавете млякото и олиото.
Пресейте отгоре брашното и бакпулвера.Разбъркайте добре.
Добавете тиквичката, чушката, червения пипер и сиренето, натрошено на ситно.
Разбъркайте добре с лъжица и разпределете сместа в 12 формички за мъфини.
Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна около 30 минути.
При проба с клечка тя трябва да е суха.

Бон апети!  :-))


Чушки на пара, пълнени със зеленчуци



Пропорции, няма.Зависи колко чушки са ви останали, или колко човека ще гощавате.... или колко плънка имате в наличност.... :-)

едри червени чушки, почистени от дръжки и семенна част
нарязано на ситно прясно зеле
настъргани моркови
нарязан магданоз
слънчогледово семе, смляно -за три чушки, около 1 с л
2-3 стръка пресен лук, нарязан на ситно
извара
сол, черен пипер, чили, зехтин



Продуктите за плънката се омесват добре до хомогенност.
Пълнят се почистените чушки и се слагат в тавичката на уреда за готвене на пара, или в кошница за пара.
Варят се около 40-45 минути.


Чесновият сос от :
майонеза (при мен-соева)
горчица - домашна
кисело мляко - при мен, козе
чесън
сол
черен пипер
зехтин
малко лимонов сок
е просто задължителен.

Да ви е сладко!


Заблудени ли сме?Или?

Четейки разни материали и статии из нета, за кой ли път попадам на следното:

"Според мен, човек е устроен да бъде месояден, той е на върха на хранителната пирамида и не е нито неекологично, нито неморално, а камо ли нездравословно да обичаме месо и то да бъде в основата на нашето хранене!"

И започвам да се дразня от лицемерието, или от откровеното заблуждение, в което изпадат понякога хората.
Ами.....изобщо не сме на върха на хранителната пирамида.
И тигри, и лъвове, и гепарди, и алигатори, и акули, и други подобни хищници с удоволствие си хапват човешко месо.И ако могат, с кеф ще ни хапват за закуска , обяд и вечеря.
Това, че ние сме намерили начин да не живеем в техните зони, за да не бъдем изядени, но от друга страна, не даваме същия шанс на пилета, телета, крави и други, за да се спасят от нас, не ни прави "връх" в никаква пирамида.
А по-скоро завоеватели.
Не е учудващо защо човек изпитва удоволствие от заблуждението си, че може да контролира всичко.
Учудващото е, че не разбира защо другите не мислят като него.
Ако животновъдството не предоставяше така любезно месо в изобилие, а човек трябваше да тича из горите да го гони, лови, убива и приготвя, едва ли щеше да се чувства като какъвто и да е връх.....  :-))
Но.....всеки има право на личните си заблуди и внушения.


 

Сурови петифури




Един суров десерт, отново, лесен, вкусен, полезен, непретенциозен и изискан.   :-))




1 шепа лешници, накиснати
1 шепа бадеми, накиснати
1 с л тиквено семе
1 с л слънчогледово семе
1/2 ч л канела
2 ч л рожково брашно, може сурово какао
10 фурми, почистени от костилките
2 с л стафиди
2 с л кокосови стърготини
1 ч л Чиа семена
2 ч л агаве сироп
2 ч л кокосово масло
2-3 с л кокосово мляко



За глазурата:
2 ч л кокосово масло, разтопено на стайна температура
1 ч л сурово какао
1 ч л агаве сироп



В купата на робот се слагат първо лешниците, бадемите, тиквените и слънчогледовите семки.
Смилат се на трохи.Добавят се фурмите, стафидите, кокосовите стърготини, Чиа семената, канелата, рожкова, кокосовото масло, агаве сиропа.Смилат се до хомогенна смес.
Ако е прекалено сухо, се добавя кокосово мляко.
Разстила се в подходяща тавичка и се охлажда няколко часа в хладилника.
Продуктите за глазурата се смесват и се залива охладения сладкиш.



Преди поднасяне се нарязва на малки петифури.

------------------------------------------------------------------------------------------------------