"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Галет с тиквички и патладжан


за тестото:
150 гр брашно от лимец
100 гр ръжено брашно
100 гр студено масло
1 яйце
щипка сол
студена вода, ако е необходимо, около 2-3 с л

за плънката:
1 патладжан, нарязан на кръгчета
1 тиквичка, нарязана на кръгчета
3-4 сушени домати, нарязани на ситно
100 гр сирене
магданоз, сол, черен пипер



Брашната и маслото се стриват на трохи.Най-лесно става в купата на кухненски робот.
Добавя се яйцето, солта и ако е още гъсто, студена вода до получаване на тесто.
Увива се във фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
Разточва се на кръг върху пекарска хартия и заедно с нея се пренася в тава.
Нареждат се кръгчетата тиквичка и патладжан ветрилообразно, като отстрани се оставя 2 см борд, който после ще се загърне върху зеленчуците.
Наръсват се нарязаните сушени домати, натрошеното сирене, магданоза и се подправя на вкус.
Пече се на 180 градуса до златисто, около 40-45 минути.


Сос за поднасяне:
2 сварени яйца
30 гр масло, меко
3-4 с л заквасена сметана
1 ч л горчица
сол, бял пипер

Всички продукти се пасират до фин крем.Подправя се на вкус със солта и черния пипер.


Екзотичен тиквеник

Тиквеник правя 2-3 пъти в годината.Обикновено по Коледа и Нова година.Някак си съм го "запазила" сред празничните десерти в това време на годината.....
Но преди няколко дни, гледайки как във ВИП Брадър си правят тиквеник, така ми се прияде, че времето до Коледа ми се видя едно дъъъълго-дълго. :-)
Та, реших, че няма да се подлагам на мъчението да чакам, да сънувам и да преглъщам всеки път, като видя тиква, купих една прясна-прясна кестенка и ....Воала, тиквеникът е налице.



А защо екзотичен?
Ами за да е различен от Коледния.
За да е нещо ново и по-различно.

Та, трябват ни:

1 пакет кръгли кори - обикновено са по 3 броя в пакет
тиква, настъргана.Сега, точно количество не мога да дам, някои обичат много плънка, други по-малко, но все пак, около килограм.
3-4 с л агаве, може и мед
3 с л захар
4 с л стафиди
1 ч л канела
1 ч л джинджифил
2 с л кокосови стърготини
100 гр натрошени бадеми
2 с л шарлан, + 1 с л за намазване на тавата


Настърганата тиква се смесва с останалите съставки в купа.
Всяка кора се намазва със шарлан, нанася се част от плънката и се навива на руло.
Получените 3 рула се слагат в намазнена тава и се пекат на 180 градуса до зачервяване.
След изваждане от фурната се наръсват с пудра захар.


Галет с броколи и артишок



За блата:
250 гр пълнозърнесто брашно
100 гр масло, студено
1 яйце
щипка сол
2-3 с л студена вода, ако е необходимо

За плънката:
1 броколи, накъсано на цветчета и сварено на пара
1/2 бурканче маринован артишок
3-4 моркова, сварени на пара и нарязани на хапки
100 сирене
2-3 с л майонеза



Брашното и маслото се стриват на трохи.Добавят се яйцето и солта и се омесва тесто.Ако е ронливо, се добавя колкото е необходимо студена вода, за да се получи нелепнещо тесто.
Увива се в опаковъчно фолио и се оставя в хладилник за 1 час.

След това се разточва на кръг върху пекарска хартия.Заедно с нея се пренася в тава.
Намазва се с майонезата, като отстрани се оставя по 2 см.
Нареждат се цветчетата броколи, морковите и артишока.
Наръсват се с натрошеното сирене.
Могат да се поръсят с черен пипер и сол, по желание.
Оставените 2 см от края се загръщат над плънката.
Галетът се пече на 180 градуса до зачервяване на тестената част.



Преди поднасяне може да се наръси с магданоз или кориандър.


Овесени бисквитки с шоколадов чипс


100 мл кокосово мляко
2 с л кафява захар
1 с л петмез от фурми
щипка сол
2 с л шарлан
2 фурми, почистени от костилките
1 ч ч фини овесени ядки
1 1/2-2 ч ч пълнозърнесто брашно
шепа шоколадов чипс




В купа се сипва кокосовото мляко.Добавя се захарта и с вилица/лъжица се разбива, докато се разтопи.Добавят се петмеза от фурми, солта и шарлана.Разбърква се добре.
Добавят се фурмите, нарязани на ситно, овесените ядки и шоколадовия чипс.
Накрая постепенно се добавя пълнозърнестото брашно, докато се получи хомогенна смес, която не лепне.
Оформят се кръгли бисквитки с големината на орех, леко се сплескват и се нареждат в тава, върху пекарска хартия.
Пекат се на 180 градуса около 15 минути, до златисто.



Да ви е сладко!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Брускети с артишок


1 пълнозърнеста франзела
1 бурканче маринован артишок, сърцевини
1 с л каперси
50 гр тофу
2 скилидки чесън
сол, черен пипер, магданоз, на вкус
1 с л зехтин
чили, по желание



Артишока се отцежда от маринатата и заедно с каперсите, тофуто, чесъна, зехтина  и магданоза се пасират до крем.Подправя се на вкус със солта, черния пипер и чилито.
Франзелата се нарязва на тънки филийки и се запича на фурна за около 10-на минути.
Още горещи, филийките се натъркват със скилидка чесън.
След като изстинат, се намазват с дипа от артишок.



Бон апети!


Крекери от лимец



100 гр брашно от лимец
50 гр ръжено брашно
1 с л ленено семе, смляно
1 с л сусам
1 ч л маково семе
1 ч л чили, по желание
1/2 ч л сол, хималайска
1 ч л бакпулвер
5 с л зехтин
щипка кориандър, смлян
щипка джинджифил
нигела за поръсване
вода, за да се получи тесто



Сухите съставки се смесват в купа.Добавя се зехтина.
Постепенно се добавя вода, докато се получи тесто, удобно за месене.Не трябва да е прекалено сухо и твърдо, но не трябва и да лепне по ръцете.
Оставя се да почине около 30 минути.
Разточва се върху пекарска хартия, на пласт с дебелина 2-3 мм.
С нож за пица, или обикновен остър нож, се нарязва във форми по желание-ромбове, квадрати, правоъгълници....Отгоре се наръсват с нигела.
Заедно с хартията се пренасят в тава.
Пекат се на 180 градуса до златисто, около 15-на минути.


МЕНЮ:Какво ядем?

Веге мъфини с банан





Рататуй-пореден вариант.

Тук зеленчуците са наредени на пластове -патладжани, тиквички, домати......



Пъстърва със сос от краставица



В приготвянето на рибата няма нищо особено-особена, подправена и печена във фолио с резени лимон и капки зехтин.



Сос от краставици

1 краставица
150 гр кисело мляко
сол, черен пипер
1-2 с л домашна майонеза
1 ч л домашна горчица
1 с л магданоз



Бон апети!