"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пица с блат от карфиол



Напоследък май не остана блог, особено вегетариански, в който да не присъства въпросната пица.Гледах я тук-там, четох рецепти, чудих й се, пък накрая си казах:"Е, какво толкова, храна като храна.Щом другите не я пропуснаха, защо аз да се цепя от колектива?!"   :-))
Хубавото е, че като всяка пица, вариациите и трансформациите могат да са безброй.
Използвах от рецептите основата, която в различните източници се различава единствено по количеството на съставките, а "украсата" е изцяло моя хрумка.




И така,

за блата:
1 глава карфиол
1 яйце
150 гр кашкавал
сол, чесън, магданоз- на вкус
1-2 с л зехтин

Карфиолът се накъсва на розички и се сварява на пара, или се бланшира на котлона за около 10 минути.Слага се в робота заедно с останалите съставки и се смила.
Изсипва се в намаслена тава, заравнява се и се пече на 200 градуса около 15-20 минути.
Трябва да се получи леко златиста, препечена коричка.




и още:
1/2 стрък праз, нарязан на ситно
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1 домат, нарязан на ситно
100 гр сирене
магданоз, черен пипер
50-60 гр кашкавал
Празът, чушката и домата се нареждат върху карфиоления блат.
Наръсва се отгаре натрошеното сирене, магданозът, черния пипер и настъргания кашкавал.
Запича се за още 10-на минути, до разтопяване и запичане на кашкавала.




Бон апети!

Мини пайчета с плодове и сладко от праскови


Като ми кажат у дома:"Искаме нещо сладичко.....не може ли да забъркаш нещо набързо?!" , винаги се сещам не за кекс от 3 яйца, захар и брашно, а за маслено тесто.
Може би защото допреди 10-15  години се страхувах от него, струваше ми се твърде сложно за приготвяне.А откакто се "светнах"   :-) , че е едно от лесните теста, и използвам за забъркването му кухненски робот вместо ръцете си, използвам  всяка възможност да експериментирам с него и различни съставки.



Като днешната рецепта:маслено тесто с плодове, сладко от праскови, стафиди, канела......
Със сигурност няма да мога да дам точни пропорции на плънката за тези изкусителни минитарталетки.
За тестото е ясно-масло, брашно, яйце, сол.....вода.....
А пълнежа.....ах, пълнежа, събрал толкова много от ароматите на късното лято и златната есен.... ябълки, круши, стафиди, канела..........
Та, да си дойдем на думата.



Мини пайчета с плодове и сладко от праскови

за тестото:
200 гр брашно
100 гр масло
щипка сол
1 яйце
2-3 с л студена вода, да се получи тесто

Срещала съм рецепти със захар в тестото, предназначено за сладки печива, но аз не слагам.
Опитвам се максимално да огранича захарта там, където е възможно.
Слагам брашното и маслото в купата на робота, докато стане на трохи.Добавям солта и яйцето, разбивам до смесване.После добавям по 1 с л вода, докато се получи добре оформено тесто.
На ръка процедурата е същата:първо се стриват брашното и маслото на трохи, добавят се солта и яйцето и постепенно се долива вода, до получаване на тесто.
Увива се в прозрачно фолио и се охлажда в хладилника 1 час.




И тук идва трудното.Факт:въпреки, че започвайки направата им, реших, че ще намерят място в блога, не записах какви точно количества плънка сложих.Та, реши ли някой да ги прави  :-)) , ще трябва да нагажда съставките според броя на пайчетата.
А съставките са:
ябълки, нарязани на ситно
круши, нарязани на ситно
няколко лъжици сладко от праскови, лично мое домашно производство
щипка захар, ако обичате по-сладко
1 ч л канела
2-3 с л стафиди
Ако харесвате и други аромати, няма пробрем да се добавят-карамфил, ванилия, джинджифил, плънката "търпи" подобни импровизации.
Всички продукти се смесват и объркват в купа, да се смесят ароматите.




Охладеното тесто се разточва на кръг или правоъгълник с дебелина 2-3 мм.
С две различни по диаметър форми се изрязват кръгчета.
По-големите се разстилат във форми за минипайчета, като добре се притискат към стените.
Надупчват се на 2-3 места с вилица.
Слага се достатъчно количество, около 1 пълна с л от плънката.
Отгоре се захлупва с кръгче с по-малкия диаметър.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.



Ако ви остане плънка, няма страшно.Прекалено вкусна е, за да се хвърли..... най-вероятно ще свърши, още преди да са се опекли пайчетата.   :-)

Бон апети!


Зеленчукови пакетчета



За тестото:
200 гр пълнозърнесто брашно
1 яйце
3 с л зехтин
щипка сол
5-6 с л вода, да се получи тесто

От продуктите се замесва тесто.Меси се около 10-на минути, да стане еластично.
Покрива се с кърпа и се оставя да почине 1/2 час.



За плънката:
1/2 стрък праз, нарязан на ситно
1 тиквичка, малка, настъргана
1 чушка, нарязана на дребни кубчета
100 гр варени картофи, намачкани
2 скилидки чесън, намачкани
1 яйце
сол, черен пипер, магданоз
2-3 с л зехтин

червена сол, за наръсване




Зехтинът се загрява в дълбок тиган и зеленчуците се задушават с 1-2 с л вода за около 5-6 минути, до извиране на водата.
Добавят се подправките, и след като поизстине малко, яйцето.
Разбърква се добре.

Тестото се разделя на 12 топки.Всяко се разточва на тънък правоъгълник с приблизителни размери 8/20 см.На всяко се слага по 1 с л плънка приблизително и се затваря като пакетче.
Краищата също се защипват, за да не изтече плънката.
Намазват се с вода и се наръсват с червената сол.
Пекат се на 180 градуса до златисто, около 25-30 минути.



Бон апети!


Соленки



100 гр масло
100 гр пълнозърнесто брашно
100 гр сирене
3-4 сушени доматчета
1 ч л кимион
1 ч л босилек
1/2 ч л сол
1 ч л нигела/черен сусам



Всички продукти се слагат в купата на робота.Объркват се до хомогенна смес.
Полученото тесто се оставя в хладилника за 1 час.
После се оформят различни по форма бисквитки и се нареждат в тава върху пекарска хартия.
Може да се разточи и с формичка да се изрежат бисквитки.
Аз ги оформих като пръстчета, като за нокът сложих част от кашу.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.


Шоколадови мъфини



2 яйца
100 мл кефир, може да се замени с кисело мляко
2 с л зехтин
100 гр оризово брашно
2 с л брашно от просо
3 с л пълнозърнесто брашно
4 с л кафява захар
2 с л рожков
1 бакпулвер
ванилия
1 шепа дребен шоколадов чипс


В голяма купа се смесват яйцата, кефира, зехтина.Разбиват се с вилица или телена бъркалка.
Постепенно се добавят сухите съставки.Накрая се добавя чипсът.
Сместа се разпределя в 12 кошнички.
Мъфините се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.
При проба с клечка тя трябва да е суха.



Мини суфлета с брюкселско зеле



за 3 броя:

10-12 главички брюкселско зеле
2 яйца
200 мл прясно мляко, приблизително
сол, черен пипер, кайенски пипер
мазнина за купичките



Брюкселското зеле се сварява на пара.
След като изстине, се нарязва на ситно.Добавят се яйцата, млякото и подправките.
Разбърква се добре.
Сместа се разпределя в три намаслени купички.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до златисто.



Суфлетата могат да се приготвят с всякакъв зеленчук-настъргани моркови, бланширан спанак или лапад, бланширани броколи или карфиол.



Бон апети!  :-)



VEGAN бисквитки



100 мл олио
100 гр кафява захар
50 мл вода
1/2 ч л сода бикарбонат
400 гр брашно, приблизително



Захарта се разтваря във водата.Добавят се олиото и брашното със содата.Омесва се тесто.
Оставя се в хладилника за 1/2 час.
Разточва се на кора с дебелина около 5 мм и се изрязват бисквитки с формичка.
Нареждат се в тава върху пекарска хартия и се пекат до порозовяване.



източник, с вариации:
"Веганство"
Борислава Илиева


ХЕЛОУИН





Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Самайн (Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им "изиграят номер".

Това казва Уикипедия за този празник.Християните не го празнуват, но .....  какво пречи да си поиграем и да украсим трапезата? :-)))
 Аз лично не се престарах с украсата, тиквата я изядохме, преди да стигне до снимки, но нещо все пак остана ......

Солени пръстчета



Мъфини с рожков,
за чиято украса времето не стигна, та си останаха само с Хелоуин-ските чашки



"Очички"



и много бисквитки

Vegan бисквитки













Маслени бисквитки









Рецептите, една по една, очаквайте в следващи публикации.