"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Солен пай с тиква


За тестото:
100 гр студено масло
200 гр брашно
щипка сол
4-5 с л студена вода
1/2 връзка магданоз




Брашното, маслото и магданоза  се слагат в купата на кухненски робот и се стриват до трохи.
Добавят се солта и постепенно студената вода, докато се получи тесто, годно да се разточва.
Увива се в прозрачно фолио и се охлажда 1 час в хладилника.
Ако нямате робот и правите тестото на ръка, трябва да пасирате магданоза с малко сол почти до каша, преди да го добавите към тестото.



За плънката:
400 гр сварена тиква
2 яйца
100 гр сирене
2 скилидки чесън, ситно накълцани
1 с л брашно
2-3 с л магданоз
1/2 ч л черен пипер
сол на вкус


Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметър, по-голям от формата за пай.
Разстила се в нея, като се оформя и борд.
Продуктите за плънката се пасират/блендират заедно до хомогенна смес и се изсипват в приготвената кора.
Паят се пече на 180 градуса около 30-35 минути, до златист цвят.




Бон апети!



ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!



И Честита Коледа!!!


Надявам се, Дядо Коледа е посетил и вашите домове с пълен с  подаръци чувал......



.......за радост на малки и големи. :-))



А почерпката, от мен.
С маслени бастунчета, китайски коледни сладки, джинджифилови бисквитки и орехови рохлички.




Да ви е сладко!
Честита Коледа и Весел празник!


Gingerbread house


Меденки, меденки, меденки.......  и подправки, най-вече джинджифил.  :-)
Полудях по тая къщичка .......и подлудих и другите у дома.
Ама ми се получи....Е, поне на мен си ми харесва.Много!!!



След почти две седмици месене, точене, рязане, печене и лепене, Воала, готова е.
Не исках стандартната къща с четири стени и покрив.А в сметките хич, ама хич ме няма, нищо, че съм учила в Техническия....  :-))
Та, на помощ пак се притече моята любима половинка (Обичам те, слънчице!!!).
Черта, ряза, крои, мери и ми направи шаблоните.
А оттам нататък .... вече е история.


Не ми се щеше да е и стандартна кафява къщичка, та си поиграх и със захарното тесто.
В един момент реших, че ако още малко я поукрася, тотално ще заприлича на къщата на Баба Яга.  :-))
Може пък да прилича, знам ли?!
Поне по едно нещо са абсолютно еднакви-стават за ядене.Целите!  :-)




Ами, да ви е сладка!


ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!


25 ГОДИНИ ...................


.................заедно.
Да, днес стават цели 25 години, откакто споделям живота си с един човек.  :-)
Не можем да празнуваме, защото на 23 ноември почина баща му и уважавам традициите и скръбта му.



Но не ми се иска съвсем да подмина този ден.
Защото моята половинка заслужава всичко най-добро на света.
Защото е най-милия,  най-добрия, най-честния, най-искрения, най-стабилния, най-лоялния, най-любвеобилния, най-толерантния, най-нежния и най-най-най-обичащ човек на света, който съм срещала досега.
А за моите 47 години аз съм срещнала доста хора в живота си.
Не мислех, че е възможно изобщо да съществуват подобни хора, но ето, факт, ТОЙ съществува.



И споделя всичко с мен вече цели 25 години. :-))
Затова си позволявам само да "маркирам" днешния свят за мен ден с едно маково руло с ягодов крем, а правото да отпразнувам Сребърната ни сватба със изящна сребърна торта и подобаващ празник си запазвам за тогава, когато това ще е правилно и възможно.



Благодаря на всички, които ще се радват с мен в този ден!
Благодаря ВИ!!!
Весели празници!


--------------------------------------------------------------------------
За направата на десерта използвах част от коледните подаръци, изпратени ми от "Dr. Oetker" , за което сърдечно им благодаря!



Тарта с дюли


Колкото и да ми се налага всеки ден да мисля за изхранването на домочадието, да пазарувам храна, да приготвям вечеря, декември си остава месецът на десертите.В никой друг месец от годината не правя толкова сладости, колкото през декември.А дори не са всичките за Коледа....  :-))
Но украся ли къщата в началото на декеври, започва и да ми се иска да ухае всеки ден на ванилия, канела, джинджифил, карамфил.....Обикновено пускам коледна музика или филм и ....вадя продуктите.


Тази фантастична тарта с дюли видях в стар брой на Good Food, от 2011 година.Не мина , естествено, без модификации.Не знам защо, но никога не мога да се придържам точно към рецептата....





За блата:
100 гр студено масло
200 гр брашно
50 гр смлени орехи
2 с л захар
1 яйце
студена вода, ако се налага


За плънката:
2 дюли, обелени и нарязани на парчета
150 гр захар
кората и сока на 1 лимон
1 ч л канела


За топинга:
50 гр брашно
50 гр овесени ядки
50 гр захар
100 гр масло



Нарязаните дюли  се слагат в тенджера заедно с около 300 мл вода.Оставят се да врат на котлона, докато изври водата.Махат се от огъня и когато поизстинат, се пасират и се добавят останалите съставки.Разбърква се добре, докато се стопи захарта.

Брашното и маслото за блата се стриват на трохи.Добавят се орехите, захарта и яйцето и се оформя тесто.Ако е ронливо, се добавя по 1 ч л  студена вода, докато се получи добре оформено тесто.Завива се в свежо фолио и се охлажда за 1 час в хладилника.
 След това се разточва на кръг и се застила форма за тарта с диаметър 22-23 см.
 В така приготвената форма се сипва пюрето от дюли.
Продуктите за топинга се стриват на трохи, не се месят, трябва да са ронливи и се наръсват върху дюлите.
Тартата се пече на 180 градуса около 25-30 минути, до златист цвят на топинга.





Весели празници!

Тиквени бисквитки



1/2 ч ч масло
2 яйца
1 ч ч тиквено пюре
5 с л кафява захар
1/2 ч л канела
2 ч ч брашно (50-50, бяло-пълнозърнесто)
1 бакпулвер
1 ч ч шоколадов чипс



Маслото се разбива със захарта, с вилица.Добавят се останалите продукти и се омесва меко тесто.В зависимост от големината на яйцата може да се наложи да се добави още малко брашно.Оформят се кръгли бисквитки, нареждат се в тава върху пекарска хартия и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15-на минути.



Бон апети!