"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Коледните бисквитки


С малко закъснение, но ......  :-))
Това са бисквитки, които правя за първи път тази година и се оказаха  особено сполучливи.
Не обичам да повтарям рецепти, особено пък повече от няколко пъти, та наред с традиционните десерти за Коледа, винаги има и поне 1-2 нови рецепти.


Китайски бадемови сладки

1 ч ч масло
1/2 ч ч захар
1 яйце
1 ч л бадемова есенция
3 ч ч брашно
1 ч л сода бикарбонат
1/4 ч ч  накълцани бадеми
1 ч л вода
щипка сол

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем.
Прибавят се яйцето, есенцията, содата и солта.Разбърква се .
Постепенно се добавя брашното, докато се получи тесто, удобно за месене.
Оформят се топчета с размера на голям орех.
Нареждат се в тава, върху пекарска хартия.Натискат се отгоре с вилица.
Намазват се леко с водата и се наръсват с бадемите.
Пекат се на 160 градуса около 14-15 минути или докато леко покафенеят по краищата.



Традиционни джинджифилови бисквити

3/4 ч ч  олио
1 ч ч захар
1 яйце
1/4 ч ч меласа
2 ч ч брашно
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л джинджифил
1 ч л канела
щипка сол
захар за поръсване

В купа се разбива олиото със захарта.
Добавят се яйцето и меласата и се разбиват добре.
Добавят се содата, джинджифила, канелата и солта и постепенно брашното до получаването на тесто.
Оформят се топчета, леко се сплескват и се нареждат в тава върху пекарска хартия.
Наръсват се отгоре със захар.
Пекат се на 180 градуса около 12-14 минути или до светлокафяво.




Коледни бастунчета

1/2 ч ч масло
1/2 ч ч мас
1 ч ч захар
1/2 ч ч прясно мляко
1 яйце
1 ч л ванилия
щипка сол
3 1/2 ч ч брашно
зелена и червена сладкарски бои

Маслото и маста се смесват и се разбиват със захарта.
Добавят се млякото, яйцето, ванилията и солта и се разбива добре до кремообразна смес.
Постепенно се добавя брашното до получаването на тесто.
Разделя се на две части.Едната се оцветява в зелено, другата в червено.
Оставят се да се охладят за 1 час в хладилника.
Всяка топка тесто се разделя на малки еднакви топчета с размера на малко орехче.
Всяко топче се изтегля на фитил.Червен и зелен фитил се усукват един около друг и после се оформя на бастунче или коледен венец.
Нареждат се в тава върху пекарска хартия и се пекат на 180 градуса около 10-на минути.






Приятно печене!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
източници:
"Всичко за печенето" - Рийдърс Дайджест
Интернет



3 коментара:

  1. Коледните бастунчета ме впечатлиха много, така цветнички и празнични! Страхотни сладки! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! :-)
    Поздрави и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са и трите вида!
    Хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване