"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Терин с кладница и тиквички



2 тиквички, нарязани на дълги ленти, най-лесно е с белачка за картофи
сол на вкус
1-2 с л лимонов сок
1 с л зехтин

300 гр гъби кладница, може и други налични, задушени в масло с малко сол и магданоз

100 гр ориз
сол
черен пипер
магданоз
1 яйце





Ориза се сварява с подправките, без яйцето, в необходимото количество вода.Може да се остави леко недоварен.
След като поизстине, се добавя яйцето и се размесва добре.



Нарязаните тиквички се мариноват за около 1 час в солта, лимоновия сок и зехтина, за да омекнат.




Намаслена форма за терин се "облепя" отвсякъде с ленти тиквички, като се оставят краищата им да висят отстрани.
Изсипва се половината от сварения ориз.




Върху него се разстилат задушените гъби.



Покриват се с останалия ориз.



Краищата на тиквичките се загръщат върху плънката.





Пече се под капак на 180 градуса около 20 минути, после се маха капака и се оставя да се запече до златисто.










Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Много ти е красив теринът и съдът също! Страхотно предложение, Краси и прекрасни снимки! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми харесва предложението ти Краси, аз наскоро правих нещо подобно, но наобратно, тиквичките бяха като пълнеж.
    Чудничко се е получило, чак ми се прииска да го опитам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно предложение. Само трябва да заменя с нещо друго гъбите /обичам ги много, но не мога да ги ям!/ Чудесна идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, момичета! :-)
    А гъбите можеш да замениш, tillia, с всякакъв задушен зеленчук-спанак, лук, моркови, чушки.....
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване