"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Фугас със сушени домати и пикантно масло


200 гр бяло брашно
100 гр пълнозърнесто брашно
10 гр прясна мая за хляб
2 с л зехтин
200 мл хладка вода
щипка сол
щипка захар
5-6 сушени доматчета, ситно нарязани
1 с л сушен розмарин




за маслото:

200 гр меко масло
1 печена червена чушка, ситно накълцана
1 с л суха мащерка
2 ч л пушен червен пипер
1-2 скилидки чесън, намачкани
Всички продукти се объркват добре до хомогенна смес.





за фугаса:

Маята се разтваря в хладката вода.Добавят се солта, захарта, брашната и зехтина и се омесва меко, нелепнещо тесто.
Добавят се розмарина и сушените доматчета и отново се омесва.
Слага се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Разточва се на набрашнен лист  хартия за печене в продълговата правоъгълна форма.
С остър нож се правят разрези, да заприлича на листо.С ръце разрезите се раздалечават, за да не се затворят при повторното втасване и при печенето.
Фугаса се премества в тавата за печене, покрива се и се оставя отново да втаса за половин час.
Пече се на 180 градуса до златисто.


Съчетан с пикантното масло и чаша вино е перфектната вечеря за студените зимни дни.

Бон апети! :-)

---------------------------------------------------------------------------
източник:с вариации
"Пърленки, чеснови хлебчета, фокачи"-Невяна Кънчева
"good food" , бр.126 , 2014 г

1 коментар:

  1. Ох, последната снимка с това масълце е страхотия! Много хубава рецепта, страхотен вариант на фугаса.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване