"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Угат перег ....................


..........  или

Кекс с маково семе

3 яйца
1 ч ч захар
2/3 ч ч олио
1 ч ч портокалов сок
1 бакпулвер
1 ч л ванилия
2/3 ч ч маково семе
1 ч ч кокосови стърготини
1 ч ч  брашно


Яйцата се разбиват със захарта.
Добавят се олиото, портокаловия сок и ванилията и се разбива отново.
Последователно се добавят маковото семе, кокосовите стърготини и брашното с бакпулвера, като се разбива след всеки продукт.



Сместа се изсипва в намаслена тавичка или форма за кекс и се пече на 180 градуса около 30 минути.При проба с клечка тя трябва да е суха.





Бон апети!


Тиквени суфлета


300-400 тиква, сварена на пара
1 стрък праз
2 яйца
20-30 мл прясно мляко
3-4 с л заквасена сметана
5 с л извара
сол, черен пипер, индийско орехче - на вкус
2-3 с л матданоз
1 с л зехтин




Продуктите се слагат в кухненски робот и се миксират до хомогенна смес.
Може да се направи и с пасатор.
Сместа се подправя на вкус със сол, черен пипер и индийското орехче и се разпределя в мини гювечета.
Пекат се на 180 градуса, без капачетата, до златисто, около 40-50 минути.




Ако не искате да спаднат, може да добавите към сместта 1-2 с л нишесте, или някакъв флейкс.
Аз им добавих флейкс от киноа.
Но се получават чудесно и без тази добавка.



Бон апети!


Коледните бисквитки


С малко закъснение, но ......  :-))
Това са бисквитки, които правя за първи път тази година и се оказаха  особено сполучливи.
Не обичам да повтарям рецепти, особено пък повече от няколко пъти, та наред с традиционните десерти за Коледа, винаги има и поне 1-2 нови рецепти.


Китайски бадемови сладки

1 ч ч масло
1/2 ч ч захар
1 яйце
1 ч л бадемова есенция
3 ч ч брашно
1 ч л сода бикарбонат
1/4 ч ч  накълцани бадеми
1 ч л вода
щипка сол

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем.
Прибавят се яйцето, есенцията, содата и солта.Разбърква се .
Постепенно се добавя брашното, докато се получи тесто, удобно за месене.
Оформят се топчета с размера на голям орех.
Нареждат се в тава, върху пекарска хартия.Натискат се отгоре с вилица.
Намазват се леко с водата и се наръсват с бадемите.
Пекат се на 160 градуса около 14-15 минути или докато леко покафенеят по краищата.



Традиционни джинджифилови бисквити

3/4 ч ч  олио
1 ч ч захар
1 яйце
1/4 ч ч меласа
2 ч ч брашно
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л джинджифил
1 ч л канела
щипка сол
захар за поръсване

В купа се разбива олиото със захарта.
Добавят се яйцето и меласата и се разбиват добре.
Добавят се содата, джинджифила, канелата и солта и постепенно брашното до получаването на тесто.
Оформят се топчета, леко се сплескват и се нареждат в тава върху пекарска хартия.
Наръсват се отгоре със захар.
Пекат се на 180 градуса около 12-14 минути или до светлокафяво.




Коледни бастунчета

1/2 ч ч масло
1/2 ч ч мас
1 ч ч захар
1/2 ч ч прясно мляко
1 яйце
1 ч л ванилия
щипка сол
3 1/2 ч ч брашно
зелена и червена сладкарски бои

Маслото и маста се смесват и се разбиват със захарта.
Добавят се млякото, яйцето, ванилията и солта и се разбива добре до кремообразна смес.
Постепенно се добавя брашното до получаването на тесто.
Разделя се на две части.Едната се оцветява в зелено, другата в червено.
Оставят се да се охладят за 1 час в хладилника.
Всяка топка тесто се разделя на малки еднакви топчета с размера на малко орехче.
Всяко топче се изтегля на фитил.Червен и зелен фитил се усукват един около друг и после се оформя на бастунче или коледен венец.
Нареждат се в тава върху пекарска хартия и се пекат на 180 градуса около 10-на минути.






Приятно печене!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
източници:
"Всичко за печенето" - Рийдърс Дайджест
Интернет



Тиквено руло с маслено-таханов крем


За платката:
3 яйца
2/3 ч ч захар
2/3 ч ч тиквено пюре
1 бакпулвер
11/3 ч ч брашно
1 ч л ванилия
1/2 ч л  джинджифил

Яйцата се разбиват добре със захарта.
 Добавят  се тиквеното пюре и подправките и се разбива до хомогенност
Накрая постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера и се разбива добре.
Сместа се изсипва в тава, върху пекарска хартия, на пласт с дебелина около 1/2 см.
Пече се на 180 градуса около 15-18 минути.На пипане трябва да е еластично.
Изважда се от тавата и след като поизстине, след 3-4 минути, се навива на руло заедно с хартията.



За крема:
5-6 с л извара
100 гр масло
4 с л тахан
5 с л пудра захар



Мекото масло се разбива с пудрата захар, добавят се тахана и изварата и всичко се разбива до гладък крем.
Рулото се развива, отстранява се хартията, намазва се с крема и се навива отново на руло.
Намазва се и отгоре и отстрани с крем и се украсява по желание.



Бон апети!


Тарталети без брашно с крем от тиква и извара


За тартите:
1 ч ч кокосови стърготини
1/2 ч ч орехи
3 с л кокосово масло
2-3 фурми

За крема:
1 ч ч сварена тиква
1/2 ч ч извара
1 с л кокосово масло
2-3 с л агаве




Продуктите за тарталетите се слагат в купата на робота и се хомогенизират.Полученото тесто се дели на топчета и с ръка се разстила във формите за тарталети.Запичат се на 180 градуса около 10-15 минути.
Могат да се оставят сурови и да се охладят в хладилник за около 1-2 часа.

Продуктите за крема се смесват добре и се пълнят готовите тарталети.
Охлаждат се преди поднасяне поне за час.
Наръсват се с натрошени орехи.





Бон апети!