"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

ЗА ЙОЛИ ........... По Йоли ! :-)


ПОЛЕЗНО ХЛЕБЧЕ ЗА 5 МИНУТИ 

За ЙОЛИ   ....... от Йоли!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН,  ЙОЛИ!
С  пожелание за много, много здраве!Много късмет!Много любов!Много щастие!Много усмивки!
Бъди все така усмихната, креативна, вдъхновяваща и изненадваща!!!

  ЧЕСТИТО!


Преди две седмици ми писа Тики с предложение да изненадаме днес, на рождения й ден, Йоли, с рецепта, сготвена по нейна рецепта и за нея!Как да откажеш да изненадаш и зарадваш толкова мил и светъл човек!!!!
Поради липса на достатъчно време се спрях на една семпла, лесна, полезна и много бърза рецепта:

ПОЛЕЗНО ХЛЕБЧЕ ЗА 5 МИНУТИ


1/2 ч.ч.бяло брашно
1/2 ч.ч.типово брашно
1/2 ч.ч.пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч овесени трици (замених с овесени ядки)
1/2 ч.ч.микс от различни семена (сусам,тиквено,ленено и слънчогледово семе)
1 1/2 ч.ч.хладка вода
1 пакетче суха
1/2 ч.л.сол
2 с.л.зехтин




Смесете в купа всички сухи съставки и ги разбъркайте добре. Добавете зехтина и водата с разтворената в нея мая. Разбъркайте всичко с лъжица. Трябва да получите гъсто и лепкаво тесто. Не месете повече. Просто объркайте добре всичко и го сипете в правоъгълна кексова форма намазана с мазнина и поръсена с брашно. Оставете хлебчето да втаса и след това го изпечете в предварително загрята на 180* фурна.




Моето не стана толкова красиво като нейното , но пък гарантирам, че става бързо и е вкусно, вкусно......  :-))


Благодаря ти за рецептата, Йоли! 
От 5 години приготвям хляб само у дома, пробвала съм вече сигурно стотици рецепти.
Това хлебче се хареса на всички.И освен прекрасния вкус е идеално решение за моментите, когато времето не стига.
Поздрави и много прегръдки и усмивки, Йоли!
ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!






Равиоли с тиква


Една рецепта, която отлежава още от Коледа......   По-важното е, че все пак й дойде времето и на нея да види бял свят тук .  :-))
На Коледа всички ядат мръвки.Смята се за задължителен "атрибут" на празника.Е да, ама НЕ.
Не и за мен, не и за Н.
Ние си хапвахме постните вкусотии и се чувствахме О.К.
И на фона на всички оплакващи се я от болки в стомаха, я от някое  и друго качено килце, при нас тези "ефекти" липсваха.За което аз съм пре-предоволна.  :-)



За тестото:
200 гр брашно
2 яйца
щипка сол
3 с л магданоз

Продуктите се слагат в купата на кухненски робот и се миксират до хомогенна смес.
Разбира се, може да се омеси и на ръка, но тогава трябва да пасирате отделно магданоза с малко вода, за да стане на каша и да може да "оцвети" тестото в зелено.
Оставя се настрана да си почива, докато се приготвя плънката.



А за нея са необходими:
400 гр сварена тиква
2 скилидки чесън
120 гр Рикота/крема сирене/краве сирене/Моцарела-по избор или според наличностите
3-4 сушени доматчета
сол, черен пипер-на вкус




С помощта на пасатор всички продукти се превръщат в идеална хомогенна смес. :-)





После е лесното:
Тестото се разточва на машина за паста или с точилка ,  на пласт с дебелина около 2-3 мм и с помощта на формичка се изрязват кръгчета/квадратчета.Слага се по малко от плънката, краищата леко се навлажняват и отгоре се захлупва с друго кръгче/квадратче.Леко се притискат по краищата,  за да залепнат и да не се отворят по време на варенето.
Варят се в леко вряща подсолена вода като всяка прясна паста, около 3-4 минути.
След това, за повече аромат и вкус, могат да се напръскат с ароматизиран зехтин, или  леко да се "завъртят" в тиган със загрят зехтин с подправки.



Приятно готвене!

---------------------------------------------------------------------------------------------
източник с вариации:
"330 Vegetarian Recipes For Health"

5 ГОДИНИ !


И така,
"МАГИЯ И ЛЮБОВ" има Рожден Ден.  :-))
Цели 5 години!!!
Ако някой ми беше казал в началото, че тази ми "лудост" ще ме "държи" толкова време, нямаше да повярвам.Аз съм Везни   :-) и непостоянството е втората ми природа.
Затова сама на себе си се учудвам, че все още имам желание и хъс да поддържам това кътче....
Но, факт!Не само, че не ми е омръзнало, ами съм наредила едни дълги списъци от рецепти за пробване, че не знам ще ми стигне ли този живот да ги осъществя.
Е, не всички рецепти стигат до блога, някои дори не заслужават повторение.
Доста рецепти изтрих, защото впоследствие ми се сториха твърде обикновени, или пък снимките - лоши.....
Но, опитите продължават!!!!



А може ли рожден ден без торта?  :-))
Няма свещички, (пренареждам кухнята и така съм ги прибрала, че и от себе си съм ги скрила) , но тортата си е торта и без фойерверки.
Важното е да я има, да е вкусна и да свърши бързо....
Ако е и лесна за изпълнение, ефекта е постигнат.
А тази торта е и лесна, и вкусна.
Дори не знам дали да пиша рецептата, след като не е нищо особено-маслени блатове и маслен крем + извара.
Допълнителното е, че е с портокалов аромат:корички в блатовете,  сиропирана с прясно изцеден портокалов сок.



Ами, това е!
Започвам 6-тата година и се надявам да празнуваме заедно с блога ми поне платинена годишнина!  :-)))


НАЗДРАВЕ!