"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Токачка със заатар


1 токачка
1-2 с л зехтин
1/2 ч л канела
2 дафинови листа
1 лимон


за заатара:
1 с л черен сусам
1/2 ч л сумак
1/2 ч л кимион на зърна
1 ч л мащерка

Сусама и кимиона леко се запичат на сух тиган.
Когато се охладят, се смилат в кафемелачка/блендер заедно със сумака и мащерката.
Подходяща тава се покрива с голям лист фолио за печене.
Токачката се поставя във "лодката" от фолио, намазва се със зехтина и заатара, поръсва се с канелата.
Лимона и дафиновите листа се слагат  във вътрешността на токачката.
Краищата на фолиото се загъват над токачката така, че цялата да е увита.Ако е недостатъчно, отгоре се слага допълнителен лист фолио.Трябва да е завита отвсякъде.
Пече се на 190-200 градуса около 2 часа.
Накрая фолиото се маха и се запича до златиста коричка.





Източник с вариации:
"Ориент експрес"
Силвена Роу

Оригиналната рецепта е с патица.При удобен случай ще пробвам и с нея, уверена съм, че също ще е страхотна.

 Може да се поднесе с
Картофи с уиски

1 кг картофи, обелени и нарязани на хапки
2 с л масло
1 с л олио
1 с л мед
2-3 с л уиски
щипка смлян джинджифил

 Всички продукти се слагат в подходяща тава и се пекат до готовност.
Отвреме-навреме се разбъркват.


Бон апети!


Няма коментари:

Публикуване на коментар