"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Ягодов терин


300 гр ягоди, приблизително
100 мл вино Марсала
1 пакетче желатин

200 мл сметана "Президент", разбита
250 гр Рикота
1 пакетче желатин
6-7 с л вино Марсала
пудра захар на вкус

1/2 пакетче желатин
3-4 с л Марсала




Ягодите се почистват и се нарязват на филийки.
Форма за терин се "облича" с фолио.
На дъното се нареждат нарязани ягоди, на 3-4 реда.
Желатина се накисва в студена вода за около 5 минути.Марсалата се загрява и се маха от котлона.Добавя се накиснатия желатин и се бърка, докато се разтвори.Заливат се подредените ягоди и се оставят в хладилника за около час, да стегнат.




Рикотата се разбърква с пудра захар на вкус.Добавя се разбитата сметана, като се разбъркват на ръка.Желатина се накисва във виното за около 5 минути, после се ратваря на водна баня.Добавя се към млечната смес.
Изсипва се върху стегнатите ягоди във формата и отново се слага в хладилника за поне 3-4 часа, докато стегне добре.



Върху стегнатата смес се нареждат още 1-2 реда ягоди, като отново се заливат с разтворен във вино желатин.Оставя се в хладилника за час.
Когато стегне достатъчно, се обръща в подносна чиния.




Бон апети!

2 коментара: