"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Кифлички с локум


200 мл прясно мляко, хладко
1/2 прясна мая
1 яйце (белтъкът се отделя за намазване)
щипка сол
1/2 ч ч брашно от лимец
2 1/2-3 ч ч бяло брашно
4 с л захар
1 ч л ванилов екстракт
3 с л зехтин

локум
пудра захар за поръсване



Маята се разтваря в прясното мляко.
Добавят се солта, захарта, зехтина, ванилията и леко разбития с вилица жълтък.
Разбъркват се до смесване.
Постепенно се добавя брашното, като първо се прибавя лимецовото, после бялото, докато се получи нелепнещо тесто.
Слага се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.




Втасалото тесто се премесва, разделя се на 12-14 топки.
Всяка се оформя на елипса, разточва се, слага се кубче локум и се завива на кифличка.
Редят се в тава, върху пекарска хартия и се оставят да втасат втори път за 1/2 час.
Намазват се с разбития белтък и се пекат на 190 градуса до златисто.
Още топли се наръсват с пудра захар.




Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Чудни, пухкавелки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти!
    Много усмивки :-) в този дъждовен ден!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване