"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Клаудия Кардинале и .......

Паста с патладжани и бадеми

Клаудия Кардинале е артистичният псевдоним на Клод Жозефин Розе Кардинале.
Родена в Тунис.С многобройни филми зад гърба си и запомнящи се роли.
Аз я запомних с "Подаръкът" ......
А защо точно Клаудия Кардинале?  :-))
Защото това е една от любимите  й рецепти.
.Привърженичка на правилния начин на хранене и здравословен начин на живот, тя препоръчва изцяло вегетарианска кухня.




500 гр паста, при мен Каватапи
1 патладжан
2 скилидки чесън
50 гр бадеми
сол, зехтин, магданоз
2 с л Пармиджано




Зехтина се загрява в дълбок тиган.
Патладжана се нарязва на парчета и заедно с чесъна се сотират за около 10-на минути.
След като изстине, заедно с бадемите и магданоза се блендират до еднороден сос.
Пастата се вари според указанията на опаковката във вряща подсолена вода.
Когато е готова, се прецежда, добавя се соса и се разбърква добре.
Наръсва се с Пармиджаното.








източник с вариации:
"В кухнята с Камелия Воче 2"

Токачка със заатар


1 токачка
1-2 с л зехтин
1/2 ч л канела
2 дафинови листа
1 лимон


за заатара:
1 с л черен сусам
1/2 ч л сумак
1/2 ч л кимион на зърна
1 ч л мащерка

Сусама и кимиона леко се запичат на сух тиган.
Когато се охладят, се смилат в кафемелачка/блендер заедно със сумака и мащерката.
Подходяща тава се покрива с голям лист фолио за печене.
Токачката се поставя във "лодката" от фолио, намазва се със зехтина и заатара, поръсва се с канелата.
Лимона и дафиновите листа се слагат  във вътрешността на токачката.
Краищата на фолиото се загъват над токачката така, че цялата да е увита.Ако е недостатъчно, отгоре се слага допълнителен лист фолио.Трябва да е завита отвсякъде.
Пече се на 190-200 градуса около 2 часа.
Накрая фолиото се маха и се запича до златиста коричка.





Източник с вариации:
"Ориент експрес"
Силвена Роу

Оригиналната рецепта е с патица.При удобен случай ще пробвам и с нея, уверена съм, че също ще е страхотна.

 Може да се поднесе с
Картофи с уиски

1 кг картофи, обелени и нарязани на хапки
2 с л масло
1 с л олио
1 с л мед
2-3 с л уиски
щипка смлян джинджифил

 Всички продукти се слагат в подходяща тава и се пекат до готовност.
Отвреме-навреме се разбъркват.


Бон апети!


Сурова кокосова тарта с малини


И така, празниците свършиха....Коледа мина и замина, дойде и Новата година....   :-)
Изядоха се всички бисквитки, баклавички, кейкове и рула.
Но .... хората искат десерт.
Вкусотии, вкусотии, но нали трябва и нещо да "подслади" живота ни.
А както знаете, идеята за хем вкусен, хем полезен (доколкото може да е полезно сладкото :-))
не ми е чужда, затова ви предлагам и такава комбинация.



за блата:
1 ч ч бадемова пулпа (от бадемово мляко, може 1 ч ч бадеми)
1/2 ч ч кокосови стърготини
4 фурми, без костилките
1/3 ч ч кокосово масло

за плънката:
1 ч ч кашу
1/3 ч ч кокосово масло, меко
1/2 ч ч какаово масло, разтопено
1/3 ч ч агаве сироп
100 гр малини, замразени
1 ч л ванилия
вода, до получаване на кремообразна смес




Продуктите за блата се слагат в купата на кухненския робот и се смилат до хомогенна смес.
Разстилат се във откопчаваща се форма, като се оформя  и борд отстрани.
Слага се в хладилника, докато направим плънката.

А за нея първо в робота се смила кашуто с малко вода, добавят се останалите продукти, без водата и се смилат на пюре, като водата се добавя постепенно до получаване на гъст крем.
Изсипва се върху блата и се оставя в хладилника поне за една нощ, да се стегне.
Украсата е изцяло въпрос на лична фантазия.  :-)



Бон апети!

И Честита Нова Година!
Нека тя ви донесе много нови положителни емоции, много радост, много късмет и здраве!