"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пастет от аншоа


50 гр аншоа, от бурканче
1/4 ч ч макадамия
1 скилидка чесън
2 корички хляб, по възможност престоял
2-3 с л зехтин
черен пипер на вкус

Продуктите се пасират до хомогенна смес.Може да се оставят по-едро пасирани, а може да се пасират до пастет.
Поднасят се върху крекери, брускети, с паста, или върху твърдо сирене/кашкавал.




източник с вариации:
"Всеки ден с Жак Пепен"

Бучелато


За тестото:
500 гр брашно
200 гр меко масло
150 мл вода
1 яйце
1 ч л бакпулвер

За плънката:
200 гр сушени смокини
100 гр бадеми
140 гр портокалови корички
100 гр мед
50 гр орехи
75 гр захар

филирани бадеми, за поръсване



От продуктите за тестото се омесва тесто, което да не лепне, увива се във фолио и се оставя за 30 минути в хладилника.
През това време се приготвя плънката.В робота първо се смилат ядките, после се добавят останалите продукти и се смилат до хомогенна смес.

Охладеното тесто се разточва на правоъгълник с размери 45-15 см, с дебелина около 4-5 мм.
Слага се плънката по средата и се завива на руло.Слага се в тава, върху пекарска хартия, като рулото се завива на кръг.С остър нож се правят разрези от външната част на рулото през 1-1,5 см.Наръсва се с филираните бадеми и се пече в загрята на 180 градуса фурна до златисто.
След изваждане от фурната се наръсва с пудра захар.




-----------------------------------------------------------
източник с вариации:
"24 Kitchen"